Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rain Vosmani sõnul käivitas politsei täna öösel operatsiooni eesmärgiga kinni pidada Leedust Panevėžysest pärit autovargad. „Sündmused ise said alguse täna öösel mõni minut enne kella kahte, kui Tartust Veerikult varastati 2020. aasta Lexuse maastur. Varastatud sõidukit, kurjategijaid ning nende kasutuses olnud saateautot asusid kinni pidama Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud koostöös K-komando ja prefektuuri kiirreageerijatega,“ kirjeldas büroo juht.

Ta märkis, et varastatud auto võttis suuna Tartu linnast välja Külitse suunas ning põgenemisel kasvasid ärandatud sõiduki kiirused kohati 200 km/h, kuni juht kaotas Külitse järve lähistel kurvilisel teel masina üle kontrolli ja sõitis kraavi. „Juht väljus autost ning pistis Tartu suunas jooksu. Politseinikud järgnesid mehele ning Tartu linna servas õnnestus kätte saada nii Lexuse roolis olnud mees kui ka varaste kasutuses olnud saateauto kahe leedukaga,“ märkis kriminaalbüroo juht.

Kuriteos kahtlustatavatena peeti kinni kolm Leedu kodanikku vanuses 28, 32 ja 34 eluaastat.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Mari Kartau sõnul taotleb prokuratuur homme kohtult kahtlustatavate vahistamist. „Kriminaalmenetluse käigus selgitame välja kolme mehe täpsed rollid kuriteo toimepanemisel. Ühtlasi kontrollime, kas keegi neist võib olla seotud ka varasemate sarnaste autovargustega, ning sellele vastavalt täiendame ka neile esitatud kahtlustust. Kuna vabadusse jäädes kahtlustatavad lahkuksid suure tõenäosusega Eestist ja jätkaksid mujal sarnaste kuritegude toimepanemist, taotleme kohtult luba nende vahi alla võtmiseks,“ ütles Kartau.

Kriminaalbüroo juhi sõnul tegutsesid Leedust pärit kurjategijad taas väga professionaalselt ja üllatasid kogenud politseinikke oma konspiratiivse käitumisega. „Kurjategijate kavalusest hoolimata ei olnud aga selle grupi teolt tabamine kaugeltki mitte juhus, vaid see on selgelt kriminaalpolitseinike süsteemse töö tulemus ning annab rahvusvahelistele kurjategijatele kindla sõnumi, et Eestist autosid varastada ei tasu: kurjategijad tabatakse ja seda sõna otseses mõttes otse teolt,“ rõhutas Vosman.

Vosman lisas, et taas langes varaste saagiks võtmevaba süsteemiga sõiduk, mistõttu tuletab ta sellise süsteemiga auto omanikele meelde, et taolisi autopulte hoitaks turvaliselt välisustest eemal, vajadusel metallkarbis. Peale selle soovitas ta auto kasutusjuhendist järele uurida, kuidas on võimalik ööseks võtme signaal sootuks välja lülitada, nii et kurjategijatel puuduks sellele igasugune ligipääs.