Eesti päästeala töötajate ametiühing (EPTAÜ) korraldab 13.–15. septembril Toompeal riigikogu ees aktsiooni, millega soovib poliitikutele meelde tuletada nende antud lubadusi tõsta päästjate palka.

Päästjatele lubati 2023. aastaks Eesti keskmist palka, meenutab ametiühing, kuid tegelikkus on osutunud vastupidiseks. Vahe Eesti keskmise palga ja päästja palga vahel suureneb pidevalt ning päästjate olukord üha halveneb.

2022. aastal jääb päästja palk Eesti keskmisest maha juba 564 eurot. Kõigist valitsuse esitatud prioriteetsetest palgatõusu sihtrühmadest on päästjad kõige halvemas seisus. Madala palga tõttu on üha raskem täita vabu ametikohti, olemasolevate päästjate töökoormus – samuti riskid elule ja tervisele – suurenevad. Madala palga tõttu puudub päästjatel võimalus võtta ka kodulaenu. Võimaldamaks peredele inimväärset toimetulekut, on suur osa päästjaid sunnitud töötama mitmel töökohal.

Päästeamet on olnud aastaid krooniliselt alarahastatud ning muudetud ohtlikult õhukeseks. Sellest hoolimata on valitsuses 2023. aastale kokku lepitud päästeameti eelarvekärbe, mis võib kaasa tuua koondamisi ja päästekomandode sulgemisi. See aga vähendab päästevõimekust veelgi, pikendab abi saabumise aega ning mõjub kehvasti inimeste turvalisusele. Seda ajal, mil Euroopas käib täiemahuline sõda ja kus päästjate vastutus inimeste turvalisuse tagamisel on kasvanud ja märkimisväärselt laienenud.