„Eesti õpetajad on välja öelnud: kui palk oluliselt ei tõuse, tuleb streik. Aga enne veel on riigikogul võimalik otsustada õpetajate palgatõus. Selle julgustamiseks toimub Toompeal poliitikute õpetajaks tööle värbamise töömess, kus pakutakse töövõimalusi koolides üle Eesti. Kõiki riigikogu liikmeid kutsutakse personaalselt kooli tööle, sest õpetajate puuduses pole kedagi teist lihtsalt enam võtta,“ tutvustas liit ürituse eel.

Toompeal viibiv Delfi reporter sõnas kella 9 paiku, et kohal oli circa 70 inimest. Oma esindusega oli platsis ka erakond Eesti 200.

Samal ajal tõttavad rahvasaadikud tööle. Kell 10 algas täiskogu korraline istung. „Suuremat huvi pole saabuvad saadikud üles näidanud. Mart Võrklaev rääkis ühe õpetajaga, Peeter Ernits astus ligi,“ kirjeldas reporter enne seda. Hiljem tulid ligi ka näiteks sotside esindajaid.

Eesti Haridustöötajate Liidu hiljutise uuringu kohaselt on õpetajate leidmisega raskusi 96% Eesti koolidest, 92% õpetajatest on kogenud läbipõlemist ning 94% on valmis parema palga nimel streikima. Ligi 60% õpetajatest kaalub kehva palga tõttu töölt lahkumist.

„Eesti õpetajate keskmine vanus on Euroopa suurim, samas palk väikseim. Puudu on hinnanguliselt 5000 vajaliku kvalifikatsiooniga õpetajat, sealhulgas vähemalt 2000 õpetajat, keda on vaja kõigi koolide viimiseks eestikeelsele õppele. Täna on õpetajate palk 1412 eurot, rahuldav tase algab 2000 eurost,“ märgiti liidu poolt.