„Riigikohtu kriminaalkolleegium võttis täna riigiprokuröri kaebuse ringkonnakohtu määruse peale menetlusse,“ märkis riigikohtu pressiesindaja Arno Põder Delfile.

Millal edasisi arenguid oodata on? Ilmneb, et täpsemat ajakava hetkel edasise suhtes paika pole pandud.

„See selgub lähiajal, millal riigikohus kaebust arutab ja siis pannakse paika ka võimalik lahendi avaldamise aeg,“ sõnas Põder.

Kõrgeima kohtuastmeni välja

Harju maakohus määras 14.04.2022 prokuratuuri taotlusel menetlusvälistele isikutele Sulev Vedlerile, Tarmo Vahterile ja AS-le Ekspress Meedia rahatrahvid suuruses 1000 eurot igaühele: seda põhjusel, et nad avaldasid Eesti Ekspressis ilmunud artiklis prokuratuuri loata infot, mida prokuratuur ei olnud varem avalikkusega jaganud. Info puudutas Swedbank AS kriminaalmenetluse asjaolusid ja kriminaalmenetluses kahtlustatavate ringi. Prokuratuuri artikli ilmumisest ei teavitatud.

Tallinna ringkonnakohus tühistas Ekspress Meedia ja kahe ajakirjaniku rahatrahvid, sest prokuratuur jättis tõendamata, kuidas kahjustas kõnealune lugu kriminaalmenetlust. Ringkonnakohtunikele jäi selgitamata, millise tõendusteabe kogumine sattus artikli avaldamise tõttu reaalselt ohtu, kas loo avaldamisega kaasnes mingisugune pöördumatu tagajärg või milline osa menetlustaktikast ja uurimisplaanist tuli raskustega ümber mängida.

Prokuratuur kaebas otsuse edasi.