Pärast seda, kui TV4 ja SVT olid avaldanud esialgsed prognoosid, näis juhtivat senise peaministri Magdalena Anderssoni meeskond, vahendab Aftonbladet.

Ka pärast esimeste tulemuste saabumist olid punarohelised juhtimas. Veidi enne 23 kohaliku aja järgi tuli aga pööre. Kui loetud oli veidi üle poole häältest, murdis ette parempoolne blokk.

Rootsi valimisameti esialgsete tulemuste järgi peaks Ulf Kristerssoni juhitav parempoolne blokk saama Riksdagis 175 kohta ja Anderssoni juhitavad punarohelised 174 kohta. Selline seis oli siis, kui loetud oli üle kolmveerandi häältest.

Rootsi Televisiooni SVT poliitikakommentaator Mats Knutson ütles, et koalitsiooniläbirääkimisi hakkab mõjutama suuruselt teise häältesaagi saanud parempopulistlike Rootsi Demokraatide edu. Mõõdukad on olnud Rootsi suurim parempoolne erakond alates 1979. aastast, aga nüüd on selle koha üle võtnud Rootsi Demokraadid.

„Loomulikult muudab see [Rootsi Demokraatide juhi] Jimmie Åkessoni jaoks lihtsamaks oma nõudmiste pealesurumise selles blokis ja raskendab Kristerssoni ülesannet hoida blokki koos,“ ütles Knutson, kelle sõnul on Rootsi Demokraatide nõudmistega nõustuda raske eriti liberaalidel.

Mõõdukate erakonna esimees Kristersson esines erakonna valimisstaabis kõnega, milles ütles, et tahab ühendada, mitte lõhestada, otsida seda, mis ühendab, aga austada ka tõelisi erimeelsusi.

Kristersson väljendas lootust, et suudab kokku koguda põhja uue valitsuse moodustamiseks.

„Ma olen valmis tegema kõik, mida suudan, et luua uus, stabiilne ja teovõimeline valitsus kogu Rootsi ja kõigi kodanike jaoks,“ ütles Kristersson.

„Me ei saa täna lõplikku valimistulemust. Nüüd ootame, et kõik hääled saadakse loetud. Meie suur demokraatia masinavärk loeb kõik hääled,“ ütles omalt poolt Andersson.

Rootsi valimisamet teatas, et esialgne valimistulemus selgub alles kolmapäeval. Seis on nii tasavägine, et seda võivad veel muuta välismaal ja eelhääletusel antud hääled, mis loetakse kokku kolmapäevaks.

Praeguse seisuga (loetud 95% häältest) on Anderssoni juhitavad sotsiaaldemokraadid saamas 30,5% häältest, parempopulistlikud Rootsi Demokraadid 20,6%, ja paremtsentristlikud Mõõdukad 19,1%. Ülejäänud erakonnad jäävad alla kümne protsendi: Keskerakond 6,7%, Vasakerakond 6,6%, kristlikud demokraadid 5,4%, Keskkonnapartei 5% ja liberaalid 4,6%.