Zelenskõi ütles, et toetab ohutustsooni, kui selle eesmärk on tuumajaama territoorium demilitariseerida, vahendab BBC News.

IAEA teatas eile avaldatud raportis, et Euroopa suurima tuumajaama tulistamine võib viia radioaktiivse materjali piiramatu vabanemiseni ja Vene sõjatehnika paiknemine jaamas võib ohtu seada selle julgeoleku.

Zelenskõi ütles, et raportis märgiti Vene sõjatehnika kohalolu jaama territooriumil ja viidati survele jaama töötajatele. Samuti olid selles selged viited Venemaa sõjalisele okupatsioonile.

Tulelöökide andmine jätkus ka ajal, kui IAEA 14-liikmeline meeskond eelmisel nädalal Zaporižžja tuumajaama külastas. IAEA juht Rafael Grossi hoiatas siis väga reaalse tuumakatastroofi ohu eest. Grossi sõnul jäi kaks IAEA ametnikku alaliselt jaama kohale.

IAEA kirjeldas üksikasjalikult kahjustusi jaamas ja teatas, et kuigi pidev tuli ei ole veel tuumaõnnetust põhjustanud, kujutab see endast pidevat ohtu, mis võib viia radioloogiliste tagajärgedeni, millel on suur ohutusealane tähtsus.

IAEA lisas, et on kiire vajadus ajutiste meetmete järele, et hoida ära sõjategevuse tekitatud tuumaõnnetus. Kõik asjaosalised peavad kokku leppima tuumaohutus- ja kaitsetsoonis edasise kahju vältimiseks, teatas IAEA.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles, et esimese sammuna peavad nii Vene kui ka Ukraina väed võtma omale kohtustus loobuda igasugusest sõjalisest tegevusest tuumajaama suhtes või tuumajaamast lähtuvalt.

Jaga
Kommentaarid