Stalnuhhin ei palunud täna juhatuse ees väljaöeldu pärast vabandust ega kahetsenud öeldut.

Stalnuhhin ei kavatse kandideerida järgmistel riigikogu valimistel, kuid jätkab riigikogus ametiaja lõpuni. Küll aga ei osanud ta öelda, kuidas hakkab riigikogus hääletama - kas Keskerakonna fraktsiooniga ühtemoodi või iseseisvalt.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas kirjutas sotsiaalmeedias, et igal erakonna liikmel, eriti aga riigikogu liikmel, tuleb mõista oma sõnade kaalu ja tähendust. „Eesti on vaba ja demokraatlik riik, kus igaühel on õigus oma arvamusele, kuid tegemist oli vale ja ohtliku sõnavõtuga, mis ei ühti Keskerakonna väärtustega,“ kirjutas Ratas. „Mihhail Stalnuhhin ei veennud juhatust oma tões ning meie ei veennud teda.“

Ratas lisas, et kõigi poliitikute kohus on ühiskonda sel keerulisel ajal ühendada, mitte lõhkuda ja kogukondi vastandada. „Paraku Mihhail Stalnuhhin selle vastu eksis,“ nentis Ratas.

Otsus oli aimatav

Delfi rääkis täna erakonna juhatuse liikmetega, kelle väljendatust kumas, et pikka iga keskparteilasena ei pruugi tal enam olla.

Stalnuhhini küsimus on täna päevakorras esimene. Peategelane on täna ka ise kohal.

„Me elame riigis, kus ametlikuks ideoloogiaks on natse toetav ideoloogia,“ teatas riigikogu ja Narva linnavolikogu liige Mihhail Stalnuhhin venekeelses portaalis Slavia – seda täpsemalt videos, kus kajastati Narva punamonumentide saagat.

Stalnuhhin rääkis videos, kuidas inimesed, kelle mälestus oli jäädvustatud punamonumentidena, võitlesid fašismi ja natsismi vastu. Seejärel ütles ta, et teab ainult üht jõudu, mis tahaks maha võeta nendele sõduritele ja „vabastajatele“ püstitatud mälestusmärke.

„Need on fašistid, need on avalikud natsid,“ rääkis riigikogulane Stalnuhhin. „Minu jaoks on nad tavalised fašistid. Nad võitlevad nendega, kes võitlesid natsismi vastu. Sellega, et me elame riigis, kus ametlikuks ideoloogiaks on natse toetav ideoloogia. Selle mõttega tuleb meil kõigil veel harjuda.“

Keskerakonna esimees Jüri Ratas kirjutas sotsiaalmeedias, et mõistab Stalnuhhini öeldu hukka.

„Mihhail Stalnuhhini öeldu on totaalselt vale ja ei kuulu meie väärtusruumi, mida peab oluliseks vaba ja demokraatlik maailm, Eesti ja Keskerakond. Sellistel arvamustel ei ole Keskerakonnas kohta ei täna ega tulevikus,“ ütles Ratas.