Lasterikka pere toetus peaks koalitsioonilepingu kohaselt vähenema astmeliselt alates vanima lapse 24-aastaseks saamisest. Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (Reformierakond) sõnul pole sellise pehme maandumise võimaldamine juba järgmisest aastast tehniliselt võimalik.

Reformierakonnal ja Isamaal on erimeelsus seoses peretoetustega. Sai see lahendatud?

Võib-olla ei ole selline tõlgendus – et on erimeelsused Reformierakonnaga – ei ole päris täpne. Me peame täpsustama, kuidas saame aru sellest, milles oleme koalitsioonilepingus kokku leppinud. Seaduse eelnõu, mis kooskõlastusringile saadeti, ei ole päris see, millest me koalitsiooniläbirääkimistel justkui ühtmoodi aru saime. See teema vajab veel selgitamist ja läbirääkimist. Leppisime kokku, et jätkame selle aruteluga järgmisel esmaspäeval.

Elektriturureformist. Kas liiguti lähemale sellele, et ka ettevõtjad saaksid toetust?

Järgmisel esmaspäeval jätkame. Täpsustasime seda osa, mis puudutab kodutarbijaid. Siin on ka terve rida nüansse, mis vajavad lahendamist määruse tasemel. Mis puudutab ettevõtjaid, saan kinnitada, et täna on kõigil kolmel osapoolel tahe olemas. Ka Reformierakonnal. Milline saab olema lahendus, selles me veel kokku ei leppinud. On see hinnalae kehtestamine, universaalteenuse laiendamine ettevõtjatele, CO2 hüvitamine, võrgutasud ja nii edasi, mida on teised riigid ka rakendanud. Seda me ei otsustanud. Me väga loodame, et saame nädala jooksul rohkem informatsiooni seoses sellega, mida otsustab Euroopa Komisjon. Nemadki on rääkinud gaasihinna laest ja muudest meetmetest. Kui neid rakendatakse üle Euroopa Liidu, siis on ka meie olukord täiesti uus. Püüame nädala jooksul, nii palju kui võimalik, edasi liikuda. Tahe ettevõtjaid aidata on valitsuskoalitsioonis olemas.

Sotsid tahavad üldhoolekandereformile rohkem raha. Kas neil on selleks lootust?

Lootust on ikka, aga see sõltub riigieelarve strateegia ja riigieelarve arutelust. Ka selle arutelu otsuste tegemine lükkub järgmisse nädalasse, loodetavasti mitte kaugemale. Täna me mingeid lõplikke otsuseid ei langetanud.