Komisjonis võeti teemaks peretoetuste tõus. Komisjoni istungile oli kutsutud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, justiitsminister Lea Danilson-Järg, Sotsiaalkindlustusameti direktor Maret Maripuu, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse direktor Margus Arm, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei, Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap, MTÜ Lastekaitse Liidu, Rahandusministeeriumi ja Riigikontrolli esindaja.

Praegu on valminud perehüvitiste seaduseelnõu, kust aga on välja jäänud astmelise väljumise punkt. Ehk punkt, mille järgi saaks lastetoetust kolme või enam lapsega peres kuni 24. aastane ning seejärel väheneks peretoetus 1/3 võrra iga lapse kohta.

Komisjonis rääkis TEHIKu esindaja, et seda punkti ei ole võimalik tehniliselt rakendada enne 2025. aastat, sest puudub ressurss. Täpsemalt vajaks TEHIK juurde 20 töökohta või 3,5 miljonit eurot.

Komisjonis tõi välja Peeter Ernits, et TEHIKus on juba üle 200 töötaja. „Mida teil veel vaja on?“ ütles Ernits. TEHIKu esindaja ütles, et küsimus ei ole TEHIKu isus, vaid juba käimas olevates projektides. „Ainult rahast ei piisa. Lõpuks tuleb ette piir, et me peame valima, mida me saame teha ja mida me ei saa teha,“ ütles TEHIKu direktor Margus Arm.

Ka justiitsminister Lea Danilson-Järg ütles, et see ei ole vastuvõetav, et parlamendi tahe jõustuks alles kolme aasta pärast. „Küsimus ei ole selles, et ei tahaks teha, vaid pole ressurssi. Kui on seda juurde vaja, siis sellest ongi vaja rääkida,“ ütles minister.

TEHIKu direktor tõi välja, et kui seda punkti on vaja kiiremini rakendada, siis peab TEHIK midagi oma tööst välja jätma või ressurssi juurde saama.