Kirby sõnul on Valge Maja seisukohaks, et üksikutele venelastele saab ja peab kehtestama viisapiiranguid. „See on meede, mis aitab Venemaa riigipead, tema lähikonda ja režiimi toetajaid Ukrainas kordasaadetu eest vastutusele võtta,“ selgitas Kirby.

Ent tema sõnul usub USA, et kõigi Vene kodanike Vladimir Putini tegude eest vastutusele võtmine oleks vale. „Usume, et viisaküsimusega ei tohiks seda muuta kogu Vene rahva sõjaks,“ lisas pressiesindaja.

Kirby rõhutas, et sõja eest Ukrainas vastutavad Valge Maja hinnangul Venemaa president ja tema lähikond. „Kõik venelased ei tohiks selle tõttu kannatada,“ ütles Kirby.

Euroopa Liidu riigid otsustasid kolmapäeval, et Venemaaga 2007. aastast kehtinud viisakokkulepe peatatakse.

Ida-Euroopa ja Skandinaavia riigid olid varem nõudnud, et venelastele kehtestataks kogu Schengeni blokki hõlmav ühtne viisakeeld. Plaanile väljendasid teisipäeval avalikult vastuseisu Prantsusmaa ja Saksamaa, kes ütlesid ühisavalduses, et venelasi ei tohiks Euroopast täielikult võõrandada.

Balti riigid, Soome ja Poola on omakorda öelnud, et kui EL viisakeelus kokkuleppele ei jõua, võivad need riigid kehtestada Vene kodanikele sissesõidukeelu ühepoolselt.

Jaga
Kommentaarid