Muu hulgas nõudis tänavatele tulnud rahvas Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamist ja relvatarnete lõpetamist Ukrainale.

Riigivõimude sõnul on meeleavalduse korraldamised taga venemeelsed jõud, kes tegutsevad Tšehhi huvide vastu. Rahva hulgas võis märgata ka Tšehhi kommunistliku partei ja euroskeptilise Trikoloori liikumise sümboolikat.

Trikoloori juhi Zuzana Maierova Zahradnikova sõnul nõuavad protestijad valitsuse tagasiastumist, ent ka läbirääkimisi ja Tšehhile otselepingute tagamist gaasitarnijatega, sealhulgas Venemaaga.

Naise sõnul peaks valitsus alandama makse, tühistama Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid, mis kahjustavad Tšehhi ärihuve ja peatama ka relvade tarnimise Ukrainale, kuna seal toimuv pole tema hinnangul Tšehhi sõda.

Lisaks kõrgetele energiahindadele kurdeti ka COVID-19 vaktsiinide ja riiki saabunud põgenike üle.

Riigi peaminister Petr Fiala ütles, et meeleavalduse kutsusid kokku venemeelsed jõud, kelle radikaalsed seisukohad on vastuolus Tšehhi riigi huvidega.

„On selge, et Venemaa propaganda- ja desinformatsioonikampaaniad jõuavad ka siia. Alati on inimesi, kes nendega kaasa lähevad,“ ütles Fiala.

Jaga
Kommentaarid