Enne seda oli Gazprom teatanud, et toruga seotud õlilekke tõttu peatatakse gaasijuhtme töö kolmeks päevaks ning alustab uuesti tööd laupäeval. Alles neljapäeval kinnitas Vene asepeaminister Aleksandr Novak, et riik plaanib tarneid plaanikohaselt alustada.

Nord Stream 1 turbiinide hooldusega tegelev Saksa firma Siemens ütles pressiteates, et Gazpromi kirjeldatud lekked ei tohiks turbiini tööd kahjustada. Samuti on venelastel käepärast teisi turbiine, millega saab rikkiläinuid vajadusel asendada. „Sellised lekked ei mõjutab tavaliselt turbiini tööd ja neid saab kohapeal sulgeda,“ öeldakse Siemensi teates. „See on rutiinne protseduur, mis kuulub tavapäraste hooldustööde juurde.“

Gazpromi eelmise selgituse järgi peab Nord Streami sisenemispunkti ainus toimiv turbiin iga 1000 tunni järel läbima tehnilise hoolduse. See on umbes iga 42 päeva tagant, seega järgmine korraline kontroll on oktoobri keskel. Ainult üks turbiin olevat praegu võimeline gaasijuhtmesse pumpama, mis tähendab, et kogu süsteem satub ohtu.

Lääne vaatlejad kahtlustavad, et põhjuseks on pigem Euroopa talvised gaasivarud, mis täienevad Venemaa oodatust kiiremal määral ja vähendavad riigi võimalusi energia arvel väljapressimiseks. Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen ütles reedel, et EL peaks kehtestama Vene gaasi hinnale ülempiiri. Samasugune plaan on G7 juhtivatel tööstusriikidel seoses Vene naftaga.

Juulis suleti gaasitoru kümneks päevaks hooldustööde ettekäändega. Enne seda vähendati gaasitoru läbivaid koguseid 40%-le koguvõimsusest ja seejärel 20%-le.

Jaga
Kommentaarid