Praegu viibib jaamas kuus IAEA eksperti, kellest kaks jäävad paigale ka järgmisel nädalal, ütles Grossi Kiievis antud pressikonverentsil. Ta rõhutas, et otsusega nõustusid nii Venemaa kui Ukraina pool. „Kui midagi juhtub või tekivad piirangud, siis annavad [inspektorid] sellest meile teada, „ ütles Grossi. „Enam ei teki olukorda, kus A väidab ühte ja B väidab teist.“ IAEA juht avaldas lootust, et inspektorite kohalviibimine aitab olukorda stabiliseerida ja kurjade tahtlustega isikute eest kaitsta.

IAEA juhi sõnul on jaama ja selle töötajate turvalisusega tõsiseid probleeme ning ta nägi kohapeal oma silmaga tuumajaama rajatiste juures auke ja tabamuste jälgi. See tõendab, et jaama füüsiline terviklikkus on saanud kannatada. Samuti nägid inspektorid reaktorite kõrval seismas Vene sõjaväemasinaid. Radiatsiooniseire süsteemid toimuvad siiski normaalselt ja radiatsioonilekkest andmeid ei ole.

IAEA juhi sõnul Vene sõdurid inspektorite tööd visiidi käigus ei takistanud ja nendega ei suheldud. Ta märkis, et lisaks jaamale teeb talle muret jaamatöötajate olukord. „Nad on inimolendid ja sõda on jätnud neile ja nende peredele jälje,“ tõdes Grossi, märkides, et IAEA inspektoritest on kohalviibijatele töötajatele palju abi.

Jaga
Kommentaarid