Domanov palus mäletatavasti Vene presidendil Vladimir Putinil peaminister Kaja Kallasele „laksu“ anda. Venekeelset videot vaadates on ilmne, et kontekstis tähendab selliste väljendite kasutamine just üleskutset tapmiseks - maha löömiseks.

Jõhvi politseijaoskonna juht Andreas Kliimant selgitas, et politsei reageerib vaenu õhutamisele täie tõsidusega, sest sellised üleskutsed võivad ohustada avalikku korda. „Eesti on rahumeelne riik. Agressorriigi avalik toetamine ning vihkamisele ja vägivallale üleskutsumine on Eestis keelatud. Praeguses julgeolekuolukorras on sõnadel äärmiselt suur kaal ning ei saa lubada olukorda, kus keegi Eesti inimeste turvalisust õõnestab,“ ütles Jõhvi politseijuht.

32-aastane Domanov postitas video sotsiaalmeediaplatvormile TikTok. Politseinikud tuvastasid tema isiku ning ta peeti neljapäeval, 1. septembril kinni. Täna toimus kohtuistung, kus Domanovile mõisteti karistuseks kümnepäevane arest. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Alates 24. veebruarist, mil Venemaa tungis Ukrainale kallale, on politsei väärteo korras uurinud kuut vaenu õhutamise juhtumit (KarS § 151). Vaenu õhutamise eest ettenähtud karistus on kuni 1200-eurone rahatrahv või kuni 30-päevane arest.

Kohtla-Järve elanik palus Venemaa presidendil Vladimir Putinil peaminister Kaja Kallasele „laksu anda“

TikTokis ringlevas videos kutsub noormees Venemaa presidenti üles karistama Eesti peaministrit Kaja Kallast, kes olevat kõik Eesti venelased välja vihastanud ja ära tüüdanud.

Videos esinev noormees on 32-aastane Aleksandr Domanov, kes elab Kohtla-Järvel ja töötab ekskavaatorijuhina.

Domanovi „taiest“ on praeguseks vaadatud u 23 000 korda. Postituse all on mõned toetusavaldused: „Õigust räägib“, „Vend, teil on 100% õigus“. Mõned siiski ei ole temaga nõus: „Mine Venemaale“, „+1 politseile“.

Politsei ütles RusDelfile, et menetlus juba käib. „Oleme mehe isiku kindlaks teinud ja alustanud tema suhtes väärteomenetluse vaenu õhutamise paragrahvi alusel. Antud teo eest võib inimest ees oodata rahatrahv kuni kolmsada trahviühikut või arest,“ ütles politsei pressiesindaja Delfile.

Paragrahv 151 käsitleb sotsiaalse vaenu õhutamist. Seda rakendatakse tegude puhul, mis õhutavad avalikult rahvuse, rassi, nahavärvi, soo, keele, päritolu, religiooni, poliitiliste vaadete, varalise või sotsiaalse staatusega seotud vihkamist või vägivalda.

Kes on Aleksandr Domanov?

Aleksandr Domanov elab Kohtla-Järvel ja sai hiljuti 32-aastaseks. Ta on lõpetanud Kohtla-Järvel Tammiku gümnaasiumi ja töötab ekskavaatorijuhina. Paljudes videotes näitab ta oma töö eripära ja probleeme, millega ta silmitsi seisab. Ta sõidab palju mööda Eestit, käib näiteks Tartus ja Valgas.

Tema TikToki kontol on palju Kremli-meelseid videoid, kanalil on kokku 1227 jälgijat.

Üks viimaseid videoid kritiseerib Eesti valitsust Ukraina toetamise pärast.

„Härrased, mis on Ukraina? Teeme midagi paremini, aitame lapsi, lasteaedu, lastekodusid. Lapsed on lapsed, Eestis on palju vaeseid. Miks te sellesse Ukrainasse miljardeid kallate?“