„MAGA vabariiklased on omaks võtnud viha ja naudivad kaost. Nad eiravad tõde ja elavad valedes,“ ütles Biden.

MAGA on lühend Donald Trumpi varasemast valimisloosungist „Make America Great again“.

Biden rõhutas, et ei mõista hukka kõiki 74 miljonit ameeriklast, kes kaks aastat tagasi Trumpi poolt hääletasid. „Mitte kõik vabariiklased – isegi mitte enamik vabariiklastest – pole MAGA vabariiklased,“ ütles ta.

„Kuid pole kahtlust,“ jätkas Biden, „et vabariiklaste parteis domineerivad ning seda juhivad Donald Trump ja tema toetajad. See on oht meie riigile, meie demokraatiale,“ hoiatas president.

President ütles, et Trumpi toetajad pidasid eelmisel aastal USA Kapitooliumi rünnanud inimesi pigem patriootideks kui mässulisteks. Ent ka see on tema sõnul ohu märk. „Kinnitasime endale kogu aeg, et demokraatia on tagatud, kuid see pole nii. Peame ise tegema kõik selleks, et seda säilitada ja kaitsta. Igaüks meist,“ selgitas Biden.

Vabariiklaste partei kongressisaadik ja ühtlasi vabariiklaste fraktsiooni juht USA kongressis Kevin McCarthy kritiseeris Bideni märkusi ning nentis, et president haavas tõsiselt kogu „Ameerika hinge“. Vabariiklaste esindaja sõnul on demokraadist riigipea reetnud oma inimeste usalduse. „President on otsustanud ameeriklasi alandada, halvustada ja lõhestada,“ lisas McCarthy.

Sügisel toimuvad Ameerika Ühendriikides vahevalimised.