ÜRO egiidi all tegutseva rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri (IAEA) vaatlejad on teel Venemaa poolt okupeeritud Zapporižžja tuumajaama. Kohale peaksid nad jõudma neljapäeva hommikul.

14 liikmest koosnev vaatlusgrupp on teel Euroopa suurima tuumaelektrijaama juurde Ukrainas Zaporižžjas, mille Venemaa on okupeerinud ning mida väidetavalt kasutab sõjaväebaasina. Missiooni juhib agentuuri peadirektor Rafael Mariano Grossi isiklikult. Grossi sõnul loodetakse olukorda jaamas võimaluste piires stabiliseerida. Ekspertide soov on tuumajaamas veeta mitu päeva.

Vene võimude esindaja Zaporižžjas Jevgeni Balitski rääkis aga täna Venemaa riiklikule uudisteagentuurile Interfax, et IAEA meeskond peab jaama töö ühe päevaga üle vaatama. Balitski tahab neile enda sõnul näidata „Ukraina rünnakute“ tekitatud purustusi jaamale.

„Visiidi programm on koostatud üheks päevaks. Nad peavad jaama töö ühe päevaga üle vaatama,“ ütles Balitski, vahendab CNN.

Grossi avaldas lootust, et Zaporižžjas õnnestub ekspertidel kõneleda tuumajaama töötajatega. Ühtlasi sõnas ta Kiievis toimunud pressibriifingul, et vaatlejate grupp eeldab julgeolekugarantiisid nii Venemaalt kui Ukrainalt.

„Me läheme okupeeritud territooriumile ja see eeldab selgesõnalisi garantiisid mitte ainult Venemaa, vaid ka Ukraina poolelt,“ rõhutas ta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kes vaatlejatega eile kohtus, kinnitas omalt poolt, et Ukraina peab missiooni oluliseks ja teeb kõik võimaliku ekspertide turvalisuse tagamiseks.

„Kahjuks ei lõpeta Venemaa provokatsioone just nendes suundades, kust missioon peaks jaama jõudma,“ ütles Zelenskõi. Ta rõhutas, et olukord tuumaelektrijaama territooriumil ja Enerhodari linnas, kus jaam asub, on äärmiselt ohtlik. Ukraina teatel pommitab Venemaa linna igapäevaselt. Venemaa süüdistab rünnakutes Ukrainat.

„Aga ma loodan, et IAEA missioon saab oma tööd alustada,“ ütles Zelenskõi.

Kümnest valgest ÜRO märgistusega maasturist koosnev kolonn asus teele varahommikul, vahendab AFP.

Jaga
Kommentaarid