Mariupoli televisiooni juht Mõkola Osõtšenko väitis kohalikule uudistekanalile Dnipro.tv, et talle teadaolevalt on ühes Mariupoli surnukuuris dokumenteerinud 87 000 Venemaa piiramise ajal hukkunud inimest, vahendab Euromaidanpress.

Tema sõnul on Mariupoli Illitšivski surnukuuris dokumenteeritud 87 000 hukkunut. Lisaks hoitavat seal Mariupoli kõrval asuva Novoazovski rajooni hukkunute andmebaasi, milles sisalduvat 26 750 kirjet. Nende inimeste surnukehad maetakse ümber ühishaudadesse, rääkis Osõtšenko.

Ta ütles ka, et see arv ei ole lõplik ja võib tõusta, kuna teistes surnukuurides on tõenäoliselt veel andmebaase. Praegu kestab tema sõnul surnukehade väljakaevamine Mariupoli korrusmajade ümbert, mille elanikud tapeti ja oma kodude vahetusse lähedusse maha maeti ning surnukehade väljakaevamine hoonete rusude alt.

„ Kui maailma üldsus oleks leidnud jõudu ja sulgenud taeva [Ukraina] kohal märtsi alguses, poleks midagi juhtunud. Kui taevas oleks suletud, oleks üle 100 000 Mariupolis tapetu elus,“ ütles Osõtšenko.

Need väited on aga kinnitamata. Aprillis teatas Mariupoli linnavolikogu, et hukkunud linnaelanike arv on üle 20 000.

Venemaa poolt okupeeritud Mariupolis kestab ühtlasi humanitaarkatastroof ning linnaelanikud on tulnud väidetavalt tänavatele nõudmaks toidu ja humanitaarabi.

Lahingud Mariupoli pärast algasid 24. veebruaril ja kestsid 20. maini, mil viimased ukrainlastest kaitsjad alistusid. Suurem osa linnast hävis Vene piiramise käigus.

Jaga
Kommentaarid