Vene väed jätkavad oma positsioonide ümberkorraldamist kogu Lõuna-Ukrainas, seda ühelt poolt reaktsioonina esmaspäeval alanud Ukraina vastupealetungile Hersonis kui ka valmistudes laiemaks Ukraina vastupealetungiks idas, kirjutab ISW. Vene väed jätkavad suurte sõjatehnika kolonnide ületoomist Krimmist ja Melitopolist. Melitopoli linnapea Ivan Fedorov märkis, et Vene väed on Melitopolis avanud viis sõjaväebaasi ning kasarmut. Venelased jätkavad Melitopoli ümbruse kaitse ettevalmistamist, kuna seal asuvad Venemaa Rostovi oblasti ja Lõuna-Ukraina vahelised maapealsed sideliinid, mis on venelastele elutähtsad.

Ukraina vasturünnak põhjustab tõenäoliselt Venemaa vägede ümberpaigutumist ja prioriteetide muutmist. Ukraina kindralstaap teatas, et Vene väed tugevdavad oma Donetski linnast läänes paiknevaid üksuseid kesksõjaväeringkonna (CMD) elementidega. CMD üksused, mida juhib kindralpolkovnik Aleksandr Lapini, tegutsesid varem Lõssõtšanski-Siverski piirkonnas ja lõpetasid augusti keskel operatsioonipausi. CMD üksuste liikumine Donetski linna piirkonda viitab muuseas sellele, et Vene väed ei pea edasitungi Siverskis enam prioriteetseks, vaid püüavad säilitada jõudu Donetski linna piirkonnas. Ümberpaigutamine viitab, et Vene väejuhatus on mõistnud, et ta ei ole võimeline korraldama korraga rohkem kui ühte pealetungioperatsiooni.

Ukraina alustas ööl vastu esmaspäeva pealetungi Venemaa okupeeritud Hersonile, eesliini kaitsnud Vene väed ja Donetski nn „rahvavabariigi“ 109. polk sunniti taganema. Ukraina maavägede rünnakule eelnes õhujõudude, suurtükiväe ja HIMARS raketiheitjate tuli Venemaa kaitserajatiste pihta. Muuhulgas hävitati ujuvsillad, üle mille Venemaa oleks saanud oma vägesid Hersonis varustada ja anti lööke Venemaa maapealsete sideliinide pihta.

Okupeeritud Nova Kahhovka linna venemeelne linnapea Vladimir Leontjev teatas, et linnas on Ukraina tulelöökide tulemusel katkenud elektri- ja veevarustatus.

Ühe Ukraina sõjaväeallika teatel võtsid ukrainlased Hersoni linna lähedal Venemaa okupatsiooni alt tagasi neli küla. Nende peamine eesmärk on tagasi võtta Hersoni linn, ütles allikas CNN-ile. Tema sõnul vabastati Nova Dmõtrivka, Arhangelske, Tomõna Balka ja Pravdõne külad.

„Operatsioon algas öösel (vastu esmaspäeva) massilise Vene positsioonide ja tagala tulistamisega,“ ütles allikas. Ta lisas, et rünnaku käigus tapeti ja vangistati palju vaenlase sõdureid ning hävis suur hulk Vene sõjatehnikat.

Kui blogi koheselt ei avane, värskenda lehte!

Jaga
Kommentaarid