MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,5%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 21,8% ja Keskerakonda 16,3% valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on ühe protsendipunkti võrra madalam kui nädal tagasi. EKRE toetus on hetkel kahe protsendipunkti võrra kõrgem, kui augusti alguses. Keskerakonna toetus on viimased neli nädalat püsinud 16% juures.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 (9,1%), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (8,3%) ning Isamaa (8%). Need kolm erakonda on viimastel nädalatel omavahel pidevalt reitingutabelis kohti vahetanud. Viimaste tulemuste põhjal on parlamendiväline Eesti 200 taas möödunud Isamaast ja sotsidest.

Parempoolseid on olnud võimalik küsitluses valida ainult viimasel nädalal ning seega kajastub uue erakonna toetus koondtulemustes kolme nädala pärast. Ühe nädala tulemuste põhjal (valimiks tuhat vastajat) on Parempoolsete toetus hetkel 0,9%.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 49,8% ja opositsioonierakondi 38,1% vastajatest. Esimest korda pärast Kaja Kallase teise valitsuse ametisse astumist jääb koalitsioonierakondade summaarne toetus allapoole 50% piiri.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 25. juulist 22. augustini ning kokku küsitleti 4001 valimisealist Eesti kodanikku.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.