„Balti riikide võimude algatatud pretsedenditu, tegelikult fašismile sarnanev kampaania Nõukogude sõdurite-vabastajate monumentide barbaarseks ja massiliseks lammutamiseks ning sealne venekeelse elanikkonna ahistamine ja diskrimineerimine on juba ammu ületanud igasugused inimlikkuse piirid,“ seisab Vene välisministeeriumi ametlikul veebiküljel.

Nimelt on Eesti, Läti ja Leedu „natsionalistlikud ringkonnad“ esitanud Venemaa hinnangul juba aastaid 20. sajandi ajaloosündmustest moonutatud tõlgendusi, mille peamiseks eesmärgiks on russofoobsus, vahendab Vene propagandameedia RIA Novosti.

„See, mis praegu Balti riikides toimub, on meie jaoks vastuvõetamatu ja kindlasti mõjutab kahepoolsete suhete seisu, ehkki suhted nende riikidega on juba praegu täielikus languses,“ nentis Vene välisministeerium.

Moskva retoorikas pole midagi uut

Eesti välisminister Urmas Reinsalu ütles Delfile augusti keskpaigas, et Venemaa on varem punamonumentide teisaldamist hukka mõistnud ja teeb seda retooriliselt ka edaspidi. „Küsimus on selles, kui ärplevas või sõimlevas stiilis need on,“ lisas minister.

Reinsalu rõhutas, et Venemaa ähvardused ei mängi mingit rolli punamonumentide teisaldamise otsuses. „Me ei lase ennast mõjutada ähvardustest ja selle alusel me oma elu ei korralda,“ sõnas ta. „See on püsiv protsess, millega mitte ainult meie, aga ka teised riigid peavad arvestama. Kas see tähendab aga jõuga sekkumist? Ei, ohuhinnang sellist tõenäosust realistlikuks ei hinda,“ vastas Reinsalu.

Jaga
Kommentaarid