Erinevate teadete kohaselt algas pealetung ööl vastu esmaspäeva, Hersoni eesliini kaitsnud Vene väed ja Donetski nn „rahvavabariigi“ 109. polk sunniti taganema. Ukraina maavägede rünnakule eelnes õhujõudude, suurtükiväe ja HIMARS raketiheitjate tuli Venemaa kaitserajatiste pihta. Muuhulgas hävitati sillad, üle mille Venemaa oleks saanud oma vägesid Hersonis varustada.

Okupeeritud Nova Kahhovka linna venemeelne linnapea Vladimir Leontjev teatas, et linnas on Ukraina tulelöökide tulemusel katkenud elektri- ja veevarustatus.

Ühe Ukraina sõjaväeallika teatel võtsid ukrainlased Hersoni linna lähedal Venemaa okupatsiooni alt tagasi neli küla. Nende peamine eesmärk on tagasi võtta Hersoni linn, ütles allikas CNN-ile. Tema sõnul vabastati Nova Dmõtrivka, Arhangelske, Tomõna Balka ja Pravdõne külad.

„Operatsioon algas öösel (vastu esmaspäeva) massilise Vene positsioonide ja tagala tulistamisega,“ ütles allikas. Ta lisas, et rünnaku käigus tapeti ja vangistati palju vaenlase sõdureid ning hävis suur hulk Vene sõjatehnikat.

ÜRO egiidi all tegutseva Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri missioon on teel Euroopa suurima tuumaelektrijaama juurde Ukrainas Zaporižžjas, mille Venemaa on okupeerinud ning mida väidetavalt kasutab sõjaväebaasina. Missiooni juhib agentuuri peadirektor Rafael Mariano Grossi isiklikult.

Venemaa jätkab Zapporižžja, sealjuures sealse tuumaelektrijaama vahetu ümbruse pommitamist. Venemaa pommitamise tulemusena sai Zapporižžja linnas pühapäeval kahjustada üheksa korrusmaja ja 40 eramut. Osa neist hävis täielikult, teatas Zapporižžja linnavolikogu nõunik Anatoli Kurtev ühismeedias. Hilisõhtul teatati plahvatustest Enerhodari linnas, kus asub Euroopa suurim tuumaelektrijaam, teatas Enerhodari linnapea Dmõtro Orlov. Kahjustada sai üks korter elumajas ja mitu lähedusse pargitud autot.

Kui blogi koheselt ei avane, värskenda lehte!