Paar päeva enne Eesti esimese IKEA kaupluse avamist teisaldasid ning hävitasid päästeameti Põhja pommigrupi demineerijad kaupluse kõrvalt territooriumilt ehitustööde käigus leitud lõhkekehad. IKEA kaupluse alalt lõhkekehi ei leitud.

23. augustil leiti kaevetööde käigus 250 kilogrammi kaaluv saksa päritolu II maailmasõjaaegne lennukipomm ning päev hiljem poole suurem lõhkekeha – 500-kilogrammine lennukipomm. Demineerijad toimetasid mõlemad lõhkekehad koostöös Põhja prefektuuri politseiametnikega ehitusplatsilt ohutult minema, misjärel kogu territoorium veelkord üle kontrolliti ning ühtegi ohtlikku üllatust rohkem ei leitud. Seega oli kaupluse avamispäev 25. augustil külastajatele täiesti ohutu. Tänaseks on pommid ka edukalt kahjutuks tehtud.

Põhja pommigrupi juhataja Raido Taalmanni sõnul käituti lõhkekehi leides ainuõigesti, helistades viivitamatult telefonile 112. „Viimase 15 aasta jooksul on pealinnas ehitus- ning kaevetööde käigus leitud erinevaid lõhkekehi, kuid 500 kilogrammi kaaluv lennukipomm on Eestis harukordne leid,“ sõnas Taalmann.

Päästeamet tuletab meelde, et lõhkekehad on väga erineva kuju ja suurusega ning nende olukorda väliste tunnuste abil ei ole lihtne hinnata. Ese, millele sa ei oska anda nime või kasutusotstarvet, võib olla plahvatusohtlik.