EL-i liikmesriikide välisministrid kavatsevad lähipäevil toetada Euroliidu ja Venemaa vahelise viisalihtsustuslepingu peatamist, kirjutas ajaleht The Financial Times täna ametlikele allikatele viidates. Euroopa Liidu välisministrite mitteametlik kohtumine, kus vastavat otsust eeldatavasti toetatakse, leiab aset 31. augustil Prahas.

Ühtlasi on võimalik, et aasta lõpuks valmib EL-is kava „radikaalsemate“ viisapiirangute kehtestamiseks Venemaale, ütlesid kolm EL-i ametnikku väljaandele.

Mitmed Ida-Euroopa ja Skandinaavia riigid on nõudnud, et venelastele kehtestataks kogu Schengeni blokki hõlmav ühtne viisakeelt. Kesk- ja Lääne-Euroopa riikides on sellele ettepanekule vastu seistud.

„See pole Vene rahva sõda, vaid Putini sõda,“ on Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz kutsunud viisapiirangu seadmisel üles ettevaatlikkusele.

Eesti on teatanud, et kui EL ei jõua kokkuleppele, kehtestab riik Venemaa kodanikele üldise Schengeni viisakeelu, sulgedes ühe Euroopa Liidu maismaapiiridest Venemaale. Eesti esitab vastava ettepaneku enne välisministrite kohtumist EL-i täitevorganile Euroopa Komisjonile. Lennuühendus Venemaaga kaotati ära juba peatselt pärast seda, kui Venemaa Ukrainasse tungis.

Soome, millel on Euroopa pikim piir Venemaaga, vähendab 1. septembrist Venemaa turistiviisataotluste arvu 10%-ni tavapärasest tuhandest taotlusest päevas. Soome seadusandlus ei luba viisade keelamist taotleja kodakondsuse alusel, välistades seega täieliku viisakeelu kehtestamise.

Taani on teada andnud, et kehtestab Venemaa Föderatsiooni kodanikele turistiviisapiirangud, kui 27 Euroopa Liidu liikmesriigi vahel ei suudeta sanktsioonimeetme osas kokku leppida.

Praeguse EL-i eesistujariigi Tšehhi välisminister Jan Lipavsky on öelnud, et tema valitsus taotleb EL-i viisalihtsustuslepingute peatamist lisaks Venemaale ka Valgevenega, kes on Moskvat agressioonis toetanud.

„See näib olevat saavutatav,“ ütles Lipavsky. „Tahame alustada arutelusid viisade väljastamise piiramise üle ainult venelastele ja valgevenelastele. Liikmesriikide arvamused on selles osas lahknevad ja meil seisab ees palju tööd.“

Jaga
Kommentaarid