Teates öeldakse, et tänavused üleujutused on võrreldavad 2010. aastaga, mil hukkus üle 2000 inimese ja peaaegu viiendik riigist oli vee all.

„Oleme praegu äärmuslike ilmastikunähtuste rindejoone nullpunktis, kus kuumalainete, metsatulekahjude, tulvavete, mitmete jääjärvede uputuste, üleujutuste järeleandmatu kaskaad ja nüüd kümnendi suurim mussoon külvavad vahetpidamatut hävingut kogu riigis,“ teatas Pakistani senaator ja riigi juhtiv kliimaametnik Sherry Rehman Twitterisse postitatud videos. Tema sõnul on Pakistanis käimas üks viimase kümnendi raskemaid kliimakatastroofe.

Rehman ütles Türgi uudisteväljaandele TRT World, et selleks ajaks, kui vihmad taanduvad, võib vee all olla üks kolmandik või neljandik kogu riigist.

Enneolematult karm mussoonhooaeg on mõjutanud enam kui 33 miljonit pakistanlast (igat seitsmendat riigi elanikku) kõigis neljas riigi provintsis. Hävinud on ligi 300 000 kodu, paljud teed on muutunud läbimatuks ja üle riigi on elektrikatkestused. Tugevatest vihmadest tingitud äkilised üleujutused on uhtunud minema külasid ja põllukultuure. Inimesi evakueerib nii riiklik päästeteenistus kui sõjavägi, vahendab The Guardian.

Pakistani võimude arvates kannatab riik ebaõiglaselt mujal maailmas toimuva vastutustundetu keskkonda kahjustava tegevuse tagajärgede all.

„See on ülemaailmne kriis ja loomulikult vajame me kohapeal paremat planeerimist ning säästvat arengut. Meil ​​on vaja nii kliimakindlaid põllukultuure -kui ka struktuure,“ ütles Rehman.

Mais rääkis kliimateadlane BBC Newshourile, et nii riigi põhja- kui ka lõunaosas olid tavapärasest kõrgemate temperatuuride tõttu äärmuslikud ilmastikunähtused.

Pakistan on valitsusvälise organisatsiooni Germanwatch globaalses kliimariskiindeksis kaheksandal kohal. Tegemist on loeteluga riikidest, mida peetakse kliimamuutustest põhjustatud äärmuslike ilmastikuolude suhtes kõige haavatavamaks.

Jaga
Kommentaarid