Neljapäeval toimunud Narva linnavolikogu istungil esitas opositsioonijuht Aleksei Jevgrafov volikogule eelnõu, mis teeks Narva linnavalitsusele ülesandeks vaidlustada kohtus PPA ja valitsuse korraldused Narva punamonumentide, sh Tank T-34 teisaldamiseks.

Narva linnapea Katri Raik tõdes laupäeval Delfile, et kui linnavalitsus sellise ülesande saab, astub ta tagasi, sest kohtutee on vastuolus tema arusaamadega. „Mina olen avalikult öelnud, et mina kohtusse pöördumist õigeks ei pea. Põhiline põhjus on see, et volikogu lasi mööda võimaluse seda teemat ise käsitleda,“ ütles Raik Delfile. „Peale sõda rusikatega vehkida ei ole suurt mõtet. Siis ei jää minul midagi muud teha, kui tagasi astuda, sest ma ei ole nõus seda kohtusaagat ette võtma.“

Katri Raiki valimisnimekirjast sündinud fraktsiooni Narva Tulevik liige ja volikogu esimees Vladimir Žavoronkov rääkis pühapäeval Delfile, et fraktsioon koguneb teisipäeval opositsiooni ettepanekut arutama ning soovib seisukoha välja kujundada. Žavoronkov nentis, et praegu käib võidujooks ajaga: kui tahta valitsuse määrus kohtusse kaevata, tuleb seda teha juba 15. septembriks.

Žaronkov selgitas, et linnavolikogul on võimalik ka ise kohtusse pöörduda. Kohtusse pöördumist ta põhimõtteliselt toetab - õigusselguse huvides, põhjendas ta. „See on täiesti normaalne küsimus, et kas selle otsusega oli [valitsusel - toim] nii kiire ja kas polnud muud varianti, kuidas lahendada,“ rääkis Žaronkov. „Miks meid kiirustati nii väga? Miks on teised kohalikud omavalitsused eelisseisus, kas oleme erand Eestis?“

6. septembril kohtub peaminister Kaja Kallas Tallinnas Narva volikogu liikmetega. Pärast seda on plaanis volikogu erakorraline istung, kus otsustataks ametlikult, kas Narva linn peaks ette võtma kohtutee.

Narva linnavolikogus on 31 saadikut. Kuivõrd hiljuti lahkusid koalitsioonist Eesti200 kaks saadikut, on koalitsioon ehk fraktsioon Narva tulevik (14 inimest) praegu vähemuses. Opositsiooni moodustavad fraktsioonid „Narva heaks“ (seitse liiget) ja Kesk (kuus liiget). Kaks inimest, Yana Kondrašova ja Anna Kovalenko, ei kuulu ühtegi fraktsiooni.