Pealinnas puhkesid ööl vastu laupäeva intensiivsed lahingud konkureerivate relvastatud grupeeringute vahel, üle linna kostis mitu valju plahvatust.

Kokkupõrgete tulemusel on hävinud kümneid hooneid, sealhulgas elamuid, maha on põlenud mitmed autod, vahendab CNN.

ÜRO toetatud, peaminister Abdul Hamid Mohammed Dbeibahʼ juhitava Liibüa rahvusliku ühtsuse valitsus (GNU) teatas oma ametlikul Facebooki lehel, et kokkupõrked algatas militaargrupeering, kes avas Tripolis tule teise sõjalise rühmituse konvoi pihta. Relvastatud rühmitused kogunevat tema sõnul nii Tripoli lääne- kui lõunaosades.

Riigi idaosas on võimul konkureeriv valitsus, mida juhib peaminister Fathi Bashagha ja mille keskus asub Tobrukis. Bashagha on üritanud Tripolisse siseneda ja seda üle võtta, kuna ta väidab, et GNU võim on ebaseaduslik ja Dheibah peaks tagasi astuma. Tänavu veebruaris valis Liibüa esindajatekoda Bashagda riigi valitsusjuhiks, samal päeval tehti Dheibah'le tapmiskatse. Dheibah on tagasi astumast keeldunud ja öelnud, et teeb seda vaid juhul, kui kaotab üleriigilised valimised. ÜRO jätkab tema toetamist Liibüa seaduspärase valitsusjuhina.

Liibüal puudub tugev keskvõim ja riik on on sõdivate rühmituste vahel lõhestunud juba kümmekond aastat, alates sellest kui USA algatatud ja NATO toetatud ülestõusuga kukutati riigis pikaaegse juhi Muammar Gaddafi võim. 2014. aastal algas riigis uus kodusõda, mis lõppes 2020. aastal.

Jaga
Kommentaarid