ImageSat Internationali (ISI) avaldatud satelliidipiltide järgi oletatakse, et Venemaa on oma õhutõrjesüsteemi mõne aja eest Musta mere sadamasse suunduvale Vene laevale laadinud.

Väidetavalt viidi süsteem esmalt Süüria lääneosas asuvasse Venemaa Hmeimimi lennubaasi, kust see transporditi edasi Tartuse sadamasse ja laaditi seejärel Musta mere Novorossiiski sadamasse suunduvale Vene laevale.

Iisraeli luure teatel pidi laev Venemaa sadamas dokkima juba eile.

Venemaa varustas Süüriat õhutõrjesüsteemiga 2018. aastal. Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles toona riigitelevisioonis, et otsuse langetas president Vladimir Putin ning see olla üks „vastumeetmetest“ pärast Vene lennuki allatulistamist sama aasta 17. septembril, milles Moskva süüdistas Iisraeli õhujõude.

Süüria õhutõrje sihtis Vahemere kohal lennanud Iisraeli sõjalennukit ning tulistas välja raketi S-200, kuid sai hoopis pihta tulejoonele sattunud Vene luurelennukile Il-20. Pardal olnud 15 Vene sõdurit sai surma.

Tänavu 13. mail teatas Süüria, et S-300 õhutõrjesüsteemi kasutati Iisraeli lennukite vastu pärast Iisraeli õhujõudude rünnakut Masyafi piirkonnas asuvate sihtmärkide pihta. Seda kinnitas juulis viimaks ka Iisraeli kaitseminister Benny Gantz. „See oli ühekordne juhtum,“ ütles Gantz.

Juhtum tähistas Vene õhutõrjesüsteemi S-300 esimest kasutamist Iisraeli õhujõudude vastu Süüria kohal.