Oma eileõhtuses pöördumises rääkis Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kuidas Venemaa on Ukraina ja kõik eurooplased asetanud katastroofi äärele seoses Zaporižžja tuumajaamas toimuvaga. Ta sõnas, et pärast Vene mürsu tabamust, mis põhjustas elektri katkestuse, hakkasid varugeneraatorid edukalt tööle ja praegu on jaam energiaga varustatud.

„Maailm peab mõistma, mis oht see olnuks, kui diiselgeneraatorid ei oleks sisse lülitunud, kui automaatika ja meie jaama töötajad pärast elektrikatkestust ei töötaks, siis oleksime juba sunnitud tegelema kiirgusest tekkivate õnnetustega,“ rääkis president.

Zelenskõi sõnas, et okupeeritud Lõuna-Ukraina territooriumil on humanitaarkatastroof. Eilsest katkes elekter, vesi ja kanalisatsioon. „Venemaa on meie maale toonud degradatsiooni, mida pole siin eal nähtud. See kõik oli okupatsiooni eelselt lihtsalt võimatu. Aga see on tänapäeva Vene riigi mõte ja uhkus, ta teab ainult üht – teha halvimat,“ ütles Zelenskõi. President kinnitas, et võimud teevad endast kõik, et vältida hädastsenaariumit.

Ta lisab siiski, et halvima vältimisel on võtmeroll rahvusvahelisel survel, mis sunniks venelasi Zaporižžja jaama territooriumilt lahkuma. Zelenskõi teatas, et oli sel teemal eile suhelnud ka USA presidendi Joe Bideniga. Zelenskõi tänas oma õhtuses kõnes Bidenit selle eest, et USA kolleeg mõistab täielikult vajadust jaam Ukraina nõuetele vastava kontrolli alla tagastada ja tagada viivitamatult IAEA (Rahvusvaheline Tuumaenergia Agentuur) juurdepääs.

„Seda saaks teha lähipäevil, enne kui okupandid on olukorra pöördumatusse punkti viinud. Seda on lihtsam teha praegu, enne kui tuul hakkab kiirgussaastet üle Euroopa levitama,“ lõpetas Zelenskõi oma pöördumises.

Jaga
Kommentaarid