Neljapäeval kohtusid Eesti, Läti ja Leedu riigipea Islandi parlamendi spiikri Birgir Ármannssoniga.

Reede hommikul toimus diplomaatiliste suhete sõlmimise aastapäeva puhul pidulik tseremoonia Höfði majas, kus osalid Balti riikide presidendipaarid, välisministrid ja kõigi nelja riigi pealinnade meerid. Selle järel allkirjasid presidentide juuresolekul Islandi ja Balti riikide välisministrid ühisdeklaratsiooni, mis käsitleb nelja riigi koostööd rahvusvahelistes organisatsoonides reeglitepõhise maailmakorra tagamisel ning toetust Ukrainale.

Kaasas olnud Kõlvartit president Karisega ühte bussi ei lubatud

Presidendiga kaasas olnud Delfi fotograaf Argo Ingver jagas visiidi esimesest päevast muljeid.

Eesti delegatsioon lendas Islandile läbi Helsingi. Presidendipaariga oli kaasas ka välisminister Urmas Reinsalu. Ühtlasi külastab Islandit Tallinna meer Mihhail Kõlvart. Kui tähtis seltskond Helsingis lennukist väljus, suunati presidendi delegatsioon pidulikult bussile, mis sõidutas nad lennujaama hoonesse. Kõlvartit aga nii tähtsaks meheks ei peetud ja tema pidi koos tavainimestega lennuväljalt lennujaama pääsemiseks jalgsi minema koos teiste lihtsurelikest reisijatega.

Kõlvart presidendiga ühte bussi ei pääsenud.

Islandil on seoses Balti riikide esindajate visiidiga lahvatanud ka skandaal. Nimelt ei osale pidulikel sündmustel Islandi kunagine välisminister Jón Baldvin Hannibalsson - mees, kes leidis 1991. aastal, et Island peab tunnustama Balti riikide iseseisvust. Nüüd on selgunud, et endine minister, kes elab praegu Hispaanias, ei saanud kutset kätte.

Täna käis Eesti delegatsioon külas Islandi parlamendil. Ees ootab veel pidulik õhtusöök. Sõites mööda raekoja hoonest, märkasid eestlased bussiaknast, et meie lipp oli vardasse tõmmatud tagurpidi.

Tagurpidi Eesti lipp Islandil

Islandi president Guðni Thorlacius Jóhannesson peab Islandi ülikoolis loengu toetusest Balti riikide iseseisvusele, kus kõnelevad ka Läti, Leedu ja Eesti riigipead.

Islandi ülikoolis

Seejärel kohtusid Baltimaade presidendid Viðey saarel Islandi peaministri Katrín Jakobsdóttiriga. Välisminister Reinsalul toimub koos Balti riikide kolleegidega lõunakohtumine Islandi välisministri Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttiriga.

Pärastlõunal külastavad presidendid Hellisheiði elektrijaama, kus tutvuvad rohelise energia tootmise võimalustega Islandil. Samuti külastavad riigipead Þingvelliri rahvusparki, mis oli Islandi keskaegse parlamendi Alþingi algne asukoht. Õhtul kohtub president Karis Islandil elavate eestlastega.

Riigipea naaseb Eestisse laupäeval.