58aastane Tarand peeti kinni täna öösel kella 1.30 ajal Tallinna kesklinnas Islandi väljakul välisministeeriumi kõrval. Mehel tuvastati kriminaalne joove, ta kõrvaldati juhtimiselt ning toimetati arestimajja.

Täna pärastlõunal arestimaja väravast välja astunud Tarand ei tunnistanud purjuspäi rooli istumist. „Autost oli vaja asju võtta, ma rooli ei istunudki,“ väitis ta. „Mul ei olnud plaaniski [parklast] välja minna. Mul oli vaja lihtsalt auto seina äärest ära võtta.“

Tarand eitas, et tarbis alkoholi välisministeeriumis. „Mul oli vaja töölt mõned asjad võtta. Aga ma polnud ministeeriumis, ma tulin Radissoni [hotellist]. Mul oli seal üks kohtumine,“ väitis ta.

Küsimusele, kas ta tehtut kahetseb, vastas Tarand: „Muidugi, issand jumal.“

Kuidas oli arestimajas ööbida? „Viisakas, puhas, korrektne,“ märkis Tarand.

Töökaotust mees kommenteerida ei soovinud. „Ma pole veel kellegagi rääkinud,“ selgitas ta.

Välisministeerium alustas juhtunuga seoses asutusesisest distsiplinaarmenetlust. Menetluse ajal teenistuja ametiülesandeid ei täida. Ministeeriumi pressiteenistus ütles, et Tarandiga teenistussuhet ei jätkata. See tähendab, et Tarand saab kindlasti ametist priiks.

„Igasugune seaduse rikkumine, sealhulgas joobes juhtimine on lubamatu ning sobimatu käitumine,“ ütles Delfile ministeeriumi pressiesindaja Liisa Toots. „Välisministeeriumi töötaja peab olema seadusekuulelik ning käituma väärikalt nii teenistuses olles kui ka väljaspool teenistust, sealhulgas hoiduma tegevusest, mis diskrediteeriks teda ametnikuna või kahjustaks ametiasutuse mainet.“