Eile hilisõhtul teatas HUR ühismeedas, et rünnakud Energodari eeslinnadele on suunatud Zaporižžja tehase tuhakaevudele.

„Need on kohad, kus hoitakse tuhka, mis tekib soojuselektrijaamade töö käigus. Tuhajäätmetes on kõrge mürgiste ainete kontsentratsioon ja kiirgustase, mis on vähemalt 2,5 korda kõrgem looduslikust foonist. Kuivamisel moodustavad jäätmed tolmu, mis võib liikuda märkimisväärsete vahemaade taha,“ märgitakse teates.

Tuhahoidlatele antavad õhulöögid tekitavad HUR-i väitel tolmupilvi, mida tuul Energodari linna ümbruses edasi puhub.

„Kiirgusfooni seire, mida tehakse tuumajaama läheduses, näitab kiirgustaseme tõusu. Okupandid püüavad neid andmeid esitada kui müütiliste „Ukraina relvajõudude rünnakute“ tagajärgi,“ seisab HUR-i teates.

Kardetakse katastroofi

Eelmisel nädalal teatas HUR, et oldi saadud uued kinnitused terroriakti ettevalmistamise kohta Zaporižžja tuumaelektrijaama territooriumil Vene relvajõudude poolt.

„On saadud täiendavad kinnitused informatsioonile provokatsiooni ettevalmistamise kohta okupantide poolt Zaporižžja tuumajaamas 19. augustil. Täpsemalt on litsentseeritud personalile (kes täidavad oma funktsioone riikliku aatomiinspektsiooni välja antud litsentsi alusel) tehtud ettekirjutus püsida kodus. Jaama territooriumile lastakse väike osa operatiivset personali,“ öeldi teates.

„Võttes arvesse relvade hulka, mis on nüüd tuumajaama territooriumile paigutatud, ning ka korduvaid provokatsioonilisi tulistamisi, on suur ulatusliku terroriakti toimepanemise tõenäosus tuumaobjektil,“ teatas HUR.

Zaporižžja tuumaelektrijaama ümber Lõuna-Ukrainas lahvatanud võitlus on toonud kaasa hirmu tuumakatastroofi ees, mis on suurem kui Tšornobõlis 1986. aastal.

Suurbritannia konservatiivist rahvasaadik, endine kaitseminister Tobias Ellwood kirjutas nädalavahetusel, et Ukraina tuumajaamade tahtlik kahjustamine Vene vägede poolt on piisav, et käivituks NATO artikkel 5.

„Teeme selle kohe selgeks: igasugune tahtlik kahjustamine, mis põhjustab potentsiaalse kiirguslekke Ukraina tuumareaktoris, oleks NATO artikkel viie rikkumine,“ kirjutas Ellwood ühismeediasse. Klausli kohaselt käsitletakse ühe liikme ründamist rünnakuna kogu alliansi vastu.

Pühapäeval arutasid Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja USA valitsusjuhid ühes telefonikõnes vajadust tagada Ukraina sõja tõttu ohustatud tuumarajatiste ohutus. Vestluse järel kutsusid nad tuumajaama piirkonnas üles sõjalisele vaoshoitusele.

Jaga
Kommentaarid