Venemaa valitsusallikad kinnitasid, et Venemaa toob Ukraina lapsi Venemaale ja laseb vene peredel neid lapsendada, kirjutab ISW.

Venemaa Krasnodari krai haldusüksuse pere- ja lasteamet avaldas programmi, mille raames on Vene võimud viinud okupeeritud Mariupolist üle tuhande lapse Tjumeisse, Irkutskisse, Kemerovisse ja Altai kraisse, kus vene pered nad lapsendasid.

Ameti teatel „ootab“ üle 300 lapse veel uute peredega kohtumist ja kodanikele, kes otsustavad nad adopteerida, makstakse riigi poolt ühekordne tasu.

Laste sunniviisiline üleviimine ühest inimgrupist teise kavatsusega hävitada täielikult või osaliselt nende rahvuslik, etniline, rassiline või usuline kuuluvus on genotsiidi kuritegude tõkestamise ja nende karistamise konventsiooni rikkumine, rõhutab ISW.

Ukraina luure peadirektoraat (GUR) teatas lisaks, et Venemaa ametnikud viisid okupeeritud Donetski oblastist Hartsõzkist, Ilovaiskist ja Zuhresist 30 ukraina last Nižni Novgorodi, pannes nad osalema noorte haridus- ja koolitusprogrammides.

Venemaa värbab väidetavalt lapssõdureid

Esmaspäeval tuli teade, et Venemaa poolt okupeeritud Luhanski elanikud kurdavad väidetavalt 14–18-aastaste teismeliste kadumise üle. Teismelisi peetakse kinni senikaua, kuni lapsele tuleb järele isa või vend, kes pannakse valiku ette: kas rindele läheb laps või mõni tema sugulane, teatas Luhanski oblasti kuberner Serhi Haidai ühismeedias.

Haidai sõnul initsieeriti Luhanski oblasti Bilovodski rajoonis Novoderkuli küla asutamise 225. aastapäeval 30 kooliealist last äsja sõjalis-patriootlikku liikumisse „Noor kaardivägi“.

„Kas nad mõistsid juhtunu tulevasi tagajärgi? Ebatõenäoline. Võib-olla vanemad, õigemini emad [mõistsid]. Kuid nad lasid lastel minna ja jälgisid alandlikult absurdi,“ kirjutas Haidai.

Jaga
Kommentaarid