ÜRO teatas, et on mures Venemaa plaani pärast pidada Mariupolis vangistatud Ukraina sõdurite üle kohut.

Venemeelsed ametnikud paigaldavad Mariupoli linnavalitsuse suurde saali metallpuure osana kavast luua nn rahvusvaheline tribunal, ütles ÜRO õiguste büroo pressiesindaja. Ta lisas, et selline protsess võib endast kujutada sõjakuritegu.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik Michelle Bachelet viitas teadetele, mille kohaselt kavatsevad Venemaa ja tema separatistlikud liitlased Ida-Ukrainas anda Ukraina sõjavangid kohtu alla võib-olla juba lähipäevil.

Teisipäeval esitas Ukraina Euroopa Inimõiguste Kohtule taotluse, milles nõutakse Venemaa vangistuses viibivate Ukraina Azovstali sõdurite kaitsmist.

Ukraina tahab, et võetaks vastu meetmed, millega takistataks Venemaal Ukraina kaitsjaid niinimetatud „tribunalide“ ja muude avalike kohtuprotsesside alla seadmast. Taotluses kutsub Ukraina pool Venemaad üles andma teavet Ukraina kaitsjate vangistuse tingimuste ja ravivõimaluste kohta.

„Meie seisukoht on selge, nad on sõjavangid ja nende üle ei saa kohut mõista. Ootame, et EIÕK võtab Ukraina palve kaalumisele ja täidab selle,“ ütles Ukraina asejustiitsminister, teatas riigi justiitsministeerium oma valitsuslehel.

Volodõmõr Zelenskõile lähedane Ukraina ärimees Alexander Rodnõanski ütles BBC raadio 4-le, et paljud tsiviilisikud, kes kardavad Venemaa rünnakut tänasel Ukraina iseseisvuspäeval, üritavad Kiievist lahkuda ja väldivad valitsusasutuste läheduses liikumist, vahendab The Guardian.

„Inimesed reageerivad uudistele. Nad püüavad tagada, et neil on situatsiooniplaanid, nad ei taha veeta liiga palju aega keskuse läheduses, meie valitsuse hoonete läheduses.“

On oht, et Venemaa üritab lüüa just [iseseisvuspäeva] ajal, et kompenseerida oma suutmatust lahinguväljal edu saavutada ja Ukrainat alistada ning põhimõtteliselt kõiki viimase kuue kuu ebaõnnestumisi.“

Ukraina relvajõudude peastaabi teatel on Venemaa väejuhatus 22. augustist 25. augustini sulgenud osaliselt oma õhuruumi Lipetski, Voroneži ja Belgorodi oblastite kohal.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles eile, et Venemaa võib tuleval nädalal teha midagi „eriti julma“.

Ukraina kardab täna, mil riik tähistab lipu- ja iseseisvuspäeva, suuremat tünnakut. Rriiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu on teada andnud, et neile teadaolevatel andmetel valmistab Venemaa iseseisvuspäevaks ette provokatsioone, ennekõike president Zelenskõi vastu.

Kui blogi koheselt ei avane, värskenda lehte!

Jaga
Kommentaarid