Üritusel kõnelesid justiitsminister Lea Danilson-Järg, Ukraina suursaadik Eestis H.E. Mariana Betsa, Eesti Mälu Instituudi juhatuse esimees Meelis Maripuu ning Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste. Palvuse pidas Tallinna praost Jaan Tammsalu. Muusikalised vahepalad tegi Marianne Leibur. Totalitarismiohvrite mälestuseks asetati memoriaalile pärjad.

Justiitsminister rõhutas enne sündmust, et avaldame täna sedasi toetust ka Ukrainale, kes tähistab homme, 24. augustil äärmiselt keerulistes oludes enda iseseisvuspäeva.

Ainult mäletades 20. sajandi lõhestatud Euroopa valu, saame me hoida 21. sajandi ühist Euroopat.

Lea Danilson-Järg

„Mõtleme kõigile, kes võitlevad praegu Ukrainas enda, aga samas ka meie vabaduse eest Harkivis, Slovjanskis, Kramatorskis, Bahmutis, Zaporižžjas, Hersonis ja paljudes teistes Ukraina piirkondades,“ lausus justiitsminister. „Me ei tohi jätta Ukrainat üksi! Ainult mäletades 20. sajandi lõhestatud Euroopa valu, saame me hoida 21. sajandi ühist Euroopat.“

Ukraina iseseisvuspäeva tähistamiseks on Eesti Mälu Instituut koostanud näituse „Ukraina 20. sajandi kriisides“. Näituse eesmärk on avardada Eesti inimeste teadmisi Ukraina ajaloost, toetada Ukrainat inforindel agressioonile vastuseismisel ja selgitada Venemaa inforünnakute tagamaid. Näitus annab ülevaate Ukraina riikluse arengust ja Ukraina ajaloo sõlmpunktidest, ühiskonna sovetiseerimisest, Molotovi-Ribbentropi pakti mõjust, Ukraina rahva võitlusest Teises maailmasõjas, Ukraina iseseisvumisest 1991. aastal ning Venemaa agressioonist.

Näitus on kättesaadav veebis (eesti, inglise ja vene keeles) ja üleval erinevates paikades üle Eesti: Tallinnas Eesti Mälu Instituudi ees (Tõnismägi 8) ja Vene saatkonna ees (Pikk 19), Tapa sõjaväelinnakus ning 3.-29. oktoobrini Kohtla-Järve linnavalitsuse fuajees.