Narva linnavolikogu esimees Vladimir Žavoronkov (fraktsioonist Narva Tulevik) iseloomustas meeleolu Narvas „pigem rahulikuna“.

„Kindlasti on neid, kel on valu. Ja neid on päris palju. Küsimus on aga selles, kuidas seda valu väljendatakse - rahulike kõrval leidub ka neid, kes teevad seda agressiivselt,“ märkis linnavolikogu esimees. „Mõned isikud kogunevad, tehakse lubadusi ja ähvardusi kätte maksta. Mina sain näiteks samuti ähvardusi, aga eestikeelselt poolelt. Kuid saan ka nende isikute käitumisest aru.“

Žavoronkov märkis, et nii palju, kui tema teab, käib elu Narvas tavapäraseid radu pidi edasi.

„Meil on teisi küsimusi, mida tuleb lahendada: ühiselamud, teed, elu kallinemine ja nii edasi,“ sõnas poliitik. „Inimesed on pööranud rohkem tähelepanu sellele poolele, kuidas elu edasi organiseerida.“

Sama meelt on ka Narva linnapea Katri Raik.

„Aeg parandab kõik haavad. Eks elu läheb edasi, mitu päeva on juba möödunud. Rohkem räägitakse juba elektri- ja küttehinnast, varsti hakkab ka kooliaasta pihta,“ märkis Raik. „Valdav enamus on ilmselt toimunuga leppinud.“

Uus tundlik teema silmapiiril

Linnavolikogu juurde moodustatud komisjon võtab peagi arutlusele ka punakangelasi ülistavate tänavanimede küsimuse, sõnas Žavoronkov.

„See on küll täitsa omaette teema, kuid tuleb varsti kindlasti arutlusele. Kuid see pole n-ö esirea küsimus, mis meil kohalikus elus on,“ sõnas linnavolikogu esimees.

Linnapea Katri Raik märkis, et tänavanimede teemat arutatakse esmalt koalitsioonis, seejärel volikogu fraktsioonide juhtidega. Milline meelsus punakangelaste nimeliste tänavate puhul volikogus hetkel on, Raik ei tea arvata.

„No eks kui kohalik omavalitsus pole valmis arutama, tuleb riik ka sel korral appi. Ma ei tea, millega, äkki tangide ja haamriga?“ märkis Raik irooniliselt.

Kohtusse või mitte?

Kuidas edeneb riigisuunalise päringuga, mille raames nõuti punamonumentidega seotud paberimajanduse avalikustamist?

Žavoronkov märkis, et hetkel pole riigilt tema päringule mingisugust vastust tulnud. Ja seni, kuni vastust pole, ei saa ka järgmisi samme ette võtta.

„Kui saame dokumentidele peale vaadata, siis lepime volikogus hiljem omavahel kokku, kas lähme riigiga kohtusse või mitte,“ märkis ta. Kui palutud paberimajandus vastab volikogulaste silmis seadustele, siis sellist teed ette ei võeta. „Sellisel juhul allume valitsuse otsusele. Siin pole selliseid inimesi, kes ei alluks seadusele.“

Linnapea Katri Raik märkis Delfile, et ta ei pea riigi vastu kohtusse minekut õigeks ega otstarbekaks.

Kui suur toetus linnavolikogus kohtussemineku suhtes on?

Žavoronkov tõdes, et seni on tema päringule (lähemalt saab lugeda siit) näidatud toetust vaid tema enese fraktsiooni seast.

„Seal oli üksmeel, et tuleb pöörduda valitsuse poole: see näeb välja väga brutaalne, mis Narvas toimub. Teavitasin selle pöördumise kirjutamisest ka koalitsioonipartnerit, kuid nemad kirjutisega seotud pole,“ selgitas poliitik. „Mis puudutab teisi fraktsioone, siis mul on nende seisukohtade puudumise üle väga kahju. Esmalt ei avaldatud seisukohta, hiljem torpedeeriti kokkulepet, mis saavutatud riigivalitsusega. Mina näen, et kui antakse allkiri, tuleb lepingut kindlasti täita.“

Ta märkis, et linna maine on protsessis kahjustada saanud, kuid puhtaks pole jäänud ka riigivalitsus. Edaspidi tuleks valitsusel ära põhjendada, miks Narvas siiski „sellise brutaalsusega“ sekkuti - tema silmis pole narvalaste jaoks seda seni piisavalt ammendatult tehtud.