Trumpi esindajad nõuavad, et sõltumatule advokaadile võimaldataks juurdepääs ametivõimude poolt kaasa võetud dokumentidele, vahendab CNN.

Florida osariigi kohtunikule esitatud hagis seisab, et riigi õigussüsteemi ei tohiks kasutada relvana poliitilistes mängudes. Ent täpselt seda Trumpi ja tema esindajate hinnangul demokraadid praegu FBI kaasabil teha üritavadki. Seda kõike selleks, et vähendada Trumpi võiduvõimalusi 2024. aasta presidendivalimistel.

New York Times kirjutab, et Trumpi kodust on tänaseks leitud juba enam kui 300 salastatud märkega dokumenti. Endine president ise on aga korduvalt rõhutanud, et pole midagi valesti teinud. Väidetavalt kaotas ta kõikide dokumentide salastatuse juba enne oma ametiaja lõppu 2021. aasta jaanuaris.

Washington Post avaldas varem allikatele viidates, et endise presidendi residentsist otsis FBI muu hulgas tuumarelvadega seotud saladokumente. Allikad ei öelnud, kas tuumarelvad, millest dokumentides juttu oli, kuulusid Ameerika Ühendriikidele.

USA justiitsministeeriumi avalikuks tehtud läbiotsimismäärusest ja sellega kaasnevatest dokumentidest selgub, et FBI agendid eemaldasid augusti keskpaigas USA endise presidendi Donald Trumpi Florida kodus toimunud haarangu käigus 11 komplekti salastatud dokumente, sealhulgas mõned, mis olid märgitud ülisalajasteks.

Riigi justiitsminister Merrick Garland palus kohtunikult luba kohtu antud läbiotsimisorderi avalikustamiseks suure avaliku huvi tõttu selle sisu vastu. Garland ütles, et kiitis FBI läbi viidud läbiotsimise isiklikult heaks. Justiitsministeeriumi teatel on põhjust arvata, et Trumpi kodus on rikutud spionaažiseadust.