Ilutulestiku etendusega sooviti tähistada rahvuspüha – püha Stefani päeva. Kuid seitse tundi enne kavandatud algust lükkas valitsus ürituse edasi, viidates äärmuslikele ilmahoiatustele. Ilm jäi aga rahulikuks.

Väär ilmaennustus tekitas poliitilise pahameele ja päädis ilmateenistuse juhi ja asejuhi vallandamisega.

Umbes 40 000 ilutulestiku raketti pidid taevasse lendama 5 kilomeetri pikkuselt alalt Doonau jõe kaldalt Budapesti kesklinnast – kokku 240 punktist. Harilikult vaatab etendust kuni kaks miljonit inimest.

Valitsus lükkas ürituse nädala võrra edasi.

Riikliku meteoroloogiateenistuse ennustatud vihmahoog muutis aga suunda ja tabas hoopis Ida-Ungari osasid, jättes pealinna täielikult kuivaks.

Ilmateenistus avaldas pühapäeval oma Facebooki lehel avaliku vabanduse, selgitades, et juhtus „kõige ebatõenäolisem“ stsenaarium ning et määramatus on osa ilmaprognoosist.

Kuid andestuse palumiseks oli liiga hilja. Esmaspäeval vabastas innovatsiooniminister Laszlo Palkovics ilmateenistuse juhid ametist.

Reaktsioonid on olnud Ungaris vastuolulised.

Ligi 100 000 inimest oli allkirjastanud petitsiooni, milles nõuti ilutulestiku tühistamist, põhjendades ärajätmist naaberriigis Ukrainas vältava sõjaga ja koduriigis kokkuhoiu vajadusega.

Valitsuse toetajad olid aga vihased prognoosijate ebapädevuse peale. Nad loodavad, et tuleval laupäeval toimub ilutulestik plaanipäraselt.