Lammutatava objekti territoorium on piiratud, puude vahele on tõmmatud teibid, püsti on pandud piirdetarad. Monumendi juures olevad piirded on kaetud läbipaistmatu kilega. Alale on paigutatud ehitusprahi konteinerid ja ehitajate elamutreilerid.

Monumendi jalamil askeldab ekskavaator ja lammutab treppe. Suurel ekskavaatoril on abiks väiksem, mis transpordib ehitusprahi konteinerisse.

Monumendi läheduses on valves linna politseijõud ja riigipolitsei. Territooriumil on näha vähemalt kümmet korrakaitsjate väikebussi, kirjeldab delfi.lv.

Politsei vahistas seitse meeleavaldajat

Esmaspäeval alustati monumendi lammutamiseks territooriumi ettevalmistustöödega. Protestimaks monumendi lammutamise plaanide vastu, kogunes esmaspäeva õhtul objekti lähedusse umbes 50 meeleavaldajat, kes saadeti umbes tunni jooksul laiali. Politsei pidas kinni seitse inimest, kelle suhtes on alustatud menetlused kokku kümnes rikkumises.

Riia linnavolikogu võttis vastu otsuse lammutada Riias asuv nõukogude mälestussammas tänavu mais. Juunis võeti vastu ka seadus Nõukogude Liitu ja natsirežiimi ülistavate objektide likvideerimise kohta kogu Läti territooriumil.

Seadus näeb ette, et selliste objektide, sealhulgas Riia Võidu pargis asuva mälestisekompleksi demonteerimine tuleb ära teha 15. novembriks.

Võidu pargi punamonumendi demonteerimiskulud on koos käibemaksuga kokku 2 131 899 eurot.

Pildid eilsest meeleavaldusest punamonumendi juures:

Jaga
Kommentaarid