Lõuna-Korea ja USA alustasid esmaspäeval viimaste aastate suurimaid ühiseid sõjalis- ja tsiviilõppusi. Liitlased püüavad tugevdada valmisolekut Põhja-Korea võimalikele relvakatsetustele, vahendab Reuters.

Õppused on suurimad alates 2017. aastast. Mais ametisse astunud Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol lubas kahe riigi ühisõppused „normaliseerida“, et tugevdada heidutust Põhja-Korea vastu. Vahepeal vähendati õppuseid, kuna Yooni eelkäija püüdis taasalustada kõnelusi Põhja-Koreaga. Põhja-Korea on nimetanud Lõuna-Korea territooriumil peetavaid sõjaväelisi õppusi „sissetungi harjutamiseks“. Õppuste maht on vahepealsetel aastatel väiksem olnud ka COVID-19 pandeemia tõttu.

Kahe riigi sõjaväe- ja tsiviilõppuste eesmärk on parandada riigi valmisolekut muutuvate sõjamustrite jaoks, sealhulgas muutuvate küberohtudega toime tulemiseks, ütles Yoon.

„Rahu säilitamine Korea poolsaarel on üles ehitatud meie õhukindlale julgeolekupositsioonile,“ ütles Yoon valitsuskabineti nõupidamisel, kutsudes üles korraldama põhjalikke õppusi, mis põhinevad reaalsetel stsenaariumidel.

Õppused said nimeks „Ulchi Freedom Shield“ ning peaksid lõppema 1. septembril.

Lõuna-Korea suurendab raketiohu vastast kaitsevõimekust

Põhja-Korea lasi eelmisel nädalal välja kaks tiibraketti. Raketikatsetus toimus vahetult peale seda, kui Lõuna-Korea ja USA alustasid täna alanud õppuste ettevalmistusi.

Põhja-Korea on sel aastal korraldanud enneolematult palju raketikatsetusi ja on Lõuna-Korea hinnangul valmis igal ajal läbi viima oma seitsmenda tuumakatsetuse.

Yoon on öelnud, et tema valitsus on valmis andma majandusabi, kui Pyongyang astub samme denukleariseerimise suunas, kuid Põhja-Korea on tema pakkumise tagasi lükanud.

Et paremini tõrjuda Põhja-Koreast tulenevat raketiohtu, teatas Lõuna-Korea ministeerium, et parandab raketituvastusvõimet ja soovib uue püüdurisüsteemi plaanitavast varasemat kasutuselevõttu.

Jaga
Kommentaarid