Pühapäevases konverentskõnes kohtusid USA president Joe Biden, tema Prantsusmaa kolleeg Emmanuel Macron, Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson ja Saksamaa kantsler Olaf Scholz.

Vestluse järel kutsusid nad üles sõjalisele vaoshoitusele ajutiselt Venemaa kontrolli all oleva Zaporižžja tuumaelektrijaama ümber Lõuna-Ukrainas. Seal lahvatanud võitlus on toonud kaasa hirmu tuumakatastroofi ees, mis on suurem kui Tšornobõlis 1986. aastal.

Nelik tervitas BBC teatel ka Venemaa presidendi Vladimir Putini reedel heaks kiidetud kokkulepet, mis lubab ÜRO inspektoritel tuumajaama tulevikus külastada.

Ühtlasi ütlesid neli Lääne liidrit, et on „kokku leppinud, et toetus Ukrainale kaitses Venemaa agressiooni vastu jääb püsima“.

Moskva ja Kiiev on teineteist süüdistanud ajutiselt Venemaa valduses oleva Ukraina tuumajaama tulistamises. Samal ajal kutsus president Volodõmõr Zelenskõi ukrainlasi üles olema iseseisvuspäeva tähistamise eel valvsad.

„Venemaa võib proovida teha midagi eriti vastikut, eriti julma,“ ütles ta nädalavahetuse pöördumises. „Üks vaenlase põhieesmärke on meid alandada,“ lisas ta, kuid „peame olema piisavalt tugevad, et igasugusele provokatsioonile vastu seista“.

Kolmapäeval, 24. augustil tähistataval Ukraina iseseisvuspäeval möödub ühtlasi kuus kuud Venemaa põhjendamata sissetungimisest Ukrainasse.

Ukraina teatas pühapäeval rohketest raketirünnakutest, eriti Zaporižžja tuumaelektrijaama lähedal asuvas Nikopoli linnas.