„Tänasel päeval oleme tunnistajaks natside poliitika järjekordsele eredale ilmingule, kui Euroopa kõrgetelt tribüünidelt propageeritakse aktiivselt russofoobset ideed keelata kõigil Venemaa kodanikel EL-i riikidesse sisenemine,“ ütles Šoigu laupäeval antifašistide liidu kogunemisel.

Ministri sõnul ignoreerivad ja revideerivad üksikud riigid, eelkõige Balti riigid, üha enam maailmakorra aluspõhimõtteid ning Nürnbergi tribunali õiguslikke ja poliitilisi järeldusi.

Ta jutustas, kuidas Eestis ja Lätis on „SS-leegionäride marsid muutunud traditsioonilisteks ning sõjakurjategijatele püstitatakse mälestusmärke ja obeliske“. Veel märkis Šoigu, et Leedus „kõlavad natslikud loosungid ja üleskutsed juba suisa avalikult“.

Oma avakõnes tsiteeris Vene kaitseminister kommunisti Georgi Dimitrovit, kes nimetas fašismi „elajalikuks šovinismiks, keskaegseks barbaarsuseks ja ohjeldamatuks agressiooniks teiste rahvaste ja riikide vastu“. Šoigu märkis, et „ajaloost on halvasti õppinud need, kes oma jõule toetudes teiste kallal vägivallatsevad“.

„Jugoslaavia pommitamine, sõjad Afganistanis, Iraagis ja Liibüas, terroristlike struktuuride kasvatamine Süürias. Nendel ja sarnastel kuritegudel on alati konkreetsed algatajad ja toimepanijad. Vastutus selliste tegude ja tagajärgede eest lasub täielikult USA ja NATO juhtkonnal,“ ütles Šoigu, mainimata Venemaa sõda Ukraina vastu.

Jaga
Kommentaarid