Kell 11 peeti mälestustseremoonia Toompea jalamil asuva 20. augusti kivi juures, kus võttis sõna 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme. Riigikogu nimel asetas mälestuskimbu parlamendi esimees Jüri Ratas.

Keskpäeval algas Toompea lossi valges saalis 20. Augusti Klubi traditsiooniline pidulik koosolek. Tervitussõnad ütlesid Jüri Ratas ja peaminister Kaja Kallas. Kutsutud olid ka parlamendi aseesimehed Helir-Valdor Seeder ja Martin Helme, kuid neid koosolekul ei viibinud. Päevakohase sõnavõtuga esines klubi liige Johannes Kass.

Ratas märkis, et poliitikas tehakse ajalugu iga päev, kuid ajaloos on ka hetki, kus kõik sõltub ühest julgest otsusest. Lisaks toonitas ta, et ühiste tähtpäevade pidamine ja põlvest põlve Eesti ühise koduna hoidmine aitab meil ehitada tulevikku, milles meie omariiklust ohustavatel sündmustel oleks võimatu korduda.

„Eesti Vabariigi hoidmine on meie endi kätes. Peame tegutsema kõik koos ja igaüks eraldi. Nii nagu eelmised põlvkonnad tegid endast oleneva, siis nüüd on meie kord kanda edasi Eestit, mis püsiks loendamatuid aastaid ning arvutuid põlvkondi ka tulevikus,“ rõhutas Ratas.

Peaminister Kallas meenutas aega 31 aastat tagasi, kui ta teismelisena jälgis ootusärevalt koos vanavanematega otsustavaid sündmusi Toompeal.

„Vabaduse hinda mõistad alles siis, kui see on sult ära võetud. Mina olen elanud ühiskonnas, kus polnud vabadust ja seetõttu oskan ma vabadust hinnata,“ ütles Kallas. „Meie noored peavad vabadust iseenesest mõistetavaks.“