Plešsi sõnul on Daugavpilsi omavalitsuse tegevus pigem sarnane seaduse sabotaažiga, vahendab Läti Delfi.

„Daugavpilsi duuma tegevus näeb üha rohkem välja seadusega kehtestatud kohustuste sabotaažina objektide demonteerimise asjus, mis ülistavad okupatsioonivõime ja kaitsevad okupatsiooni „kangelasi“, mis praegustes geopoliitilistes tingimustes on eriti ärevust tekitav olukord. Duuma ei tohi seaduse järgimisega venitada ja me ootame, et omavalitsus esitab selle nädala jooksul ministeeriumile tegevusplaani objektide mahavõtmise kohta. Tahan rõhutada, et ministeerium võtab kõhkluseta tarvitusele meetmed seadusega kehtestatud normide täitmiseks,“ lausus Plešs.

Daugavpilsi linnapea Andrejs Elksniņš kinnitas Läti Televisiooni hommikusaates, et omavalitsuse avalduse alusel põhiseaduskohtule, mis vaidlustab okupatsioonivõime ülistavate objektide demonteerimise seaduse vastavuse Läti põhiseadusele, ootab Daugavpils otsust olukorra ajutise reguleerimise kohta.

Läti keskkonna ja regionaalarengu ministeerium rõhutas, et see ei ole alus seadust eirata. Ministeerium ootab, et Daugavpils võtab nimetatud objektid määratud tähtajaks maha.

Läti põhiseaduskohus teatas juba varem, et ajutist reguleerimist taotleda ei saa, sest monumentide demonteerimise seadus seda ette ei näe.

Läti kultuuriministeerium ja kultuuripärandi amet jõudsid järeldusele, et Daugavpilsi objektid tuleb demonteerida. Seetõttu ei ole keskkonna ja regionaalarengu ministeeriumi sõnul enam mingit sisulist põhjust, mis võiks mahavõtmist takistada.

Läti valitsuse 14. juuli otsusega määrati kindlaks objektid, mis tuleb maha võtta selle aasta 15. novembriks. Kokku on Lätis 69 sellist objekti.