Kuidas võetud kiirlaen kiiremini tagastada, et saaksid oma eluga murevabalt edasi minna?
Meil on sulle vastused!

1. Koosta eelarve

Eelarve koostamine on lihtsaim viis oma kulud kontrolli alla saada. Pane kirja kõik (ka väikesed) väljaminekud ja kõik sissetulekud.

Hakka jälgima, mille peale sul kõige rohkem raha kulub. Püüa märgata trende oma finantskäitumises. Kas teatud kuudel kulutad rohkem kui teistel? Kui jah, siis miks?

Tihti mõteldakse, et ühe kohvi ostmine ei tee sinu rahakotile liiga. Kui ostad aga ühe kohvi iga päev, muutub see üsna varsti päris kalliks. Näiteks kui ostad iga päev enne tööle minekut 3-eurose americano, muutub see kuu lõpuks lausa 60 euro suuruseks väljaminekuks.

2. Alusta säästmisega

Kui oled eelarve koostanud, näed ka seda, kui palju raha sul iga kuu üle jääb. Pannes iga kuu kõrvale väikese summa, kasvab sellest juba mõne aja pärast arvestatav säästupuhver. Säästetud rahast saad teha igakuiselt veidi suurema laenumakse. Tänu sellele saad laenu ka varem tagastatud.

Alternatiivselt võid säästetud raha korraga laenufirmale tagasi maksta ja läbi selle laenu enneaegselt tagastada. Pärast laenukohustusest lahtisaamist jätka kindlasti säästmisega. Tagavarasumma kulub ära nii mustadel päevadel kui ka ootamatute väljaminekute korral.

3. Kasuta säästmisäppe

Üks eriti lihtne viis raha säästa on kasutada säästmisäppe. Mõned levinud säästurakendused on Monefy, YNAB, MyFinancer, 1Money ja MoneyWise.

Säästmisäppi saad mugavalt sisestada oma sissetulekud ja väljaminekud. Nii saad hea ülevaate oma finantsolukorrast ja näed, mille peale kulutad raha rohkem. Raha, mida sa aktiivselt ei kasuta, saad kanda säästukontole.

Veel üks hea nipp on panna säästukontole tabav nimi, näiteks „ÄRA PUUTU“ või „Laenu enneaegse tagastamise raha“.

4. Tee lisatööotsi

Võimaluse korral tee nädalavahetuseti lisatööotsi, et end võlast vabastada ja laen kiiremini tagasi maksta. GoWorkaBit ja Wisestly on platvormid, kust võid leida lühiajalise kõrvaltöö ning teenida lisaraha.

5. Ära tekita võlgu juurde

Kui soovid võlgadest vabaneda, pane kõrvale krediitkaardid ja vaata üle oma tarbimisharjumused. Jäta oma krediitkaardid koju, et vältida ebavajalikku kulutamiskiusatust. Alternatiivselt võid lasta kaardid külmutada (võttes ühendust oma pangaga) või need sõbra kätte anda.

Tarvita vähem alkoholi ja lõpeta suitsetamine. Ära osta kõige uuemat tehnikat, mida sul tegelikult tarvis ei lähe. Vajaduse korral tühista jõusaali liikmelisus ja kasuta eelarvesse tekkivat raha võla tasumiseks.

6. Tee minimaalsest summast suuremaid laenumakseid

Selleks et võlg varakult tasuda, saad teha igakuiselt suurema osamakse, kui sinu lepingus kirjas on. Mida kiiremini laenu tasutud saad, seda vähem pead kokkuvõttes ka intressimakseid tasuma.

Loe üle oma laenuleping ja veendu, et makse suurendamisega ei kaasneks lisatasu. Enamik panku ja laenufirmasid lubavad maksta igakuiselt suurema summa kui lepingus märgitud. Parem karta kui kahetseda, nii et loe enne oma leping üle.

7. Refinantseeri oma laen

Kui sinu nime pole veel maksehäireregistrisse kantud, kaalu oma laenu refinantseerimist. Laenu targalt refinantseerimisega saad madaldada oma intressimakseid. Nii saad oma eelarvesse raha juurde.

Enne uue laenu taotlemist võrdle kindlasti erinevaid refinantseerimislaene ja vali neist soodsam.

Jaga
Kommentaarid