75-aastane Rushdie sai raskelt viga, kui teda pussitati USA New Yorgi osariigis toimunud ürituse laval. Nüüdseks suudab ta taas iseseisvalt hingata, vahendab BBC News.

Rushdiet on tappa ähvardatud alates tema romaani „Saatanlikud värsid“ ilmumisest 1988. aastal.

USA välisminister Antony Blinken süüdistas varem Iraani riiklikku meediat kahjurõõmutsemises rünnaku üle ja nimetas sellist käitumist jälestusväärseks.

Iraani meedias on nimetatud rünnakut „jumalikuks kättemaksuks“.

Iraani ajaleht Jam-e Jam tõi esile uudise, et Rushdie võib rünnaku tagajärjel silma kaotada, ja kirjutas: „Saatana silm on pimestatud.“

Pärast reedest rünnakut pöördusid silmad Teherani poole, kus üle 30 aasta tagasi anti välja usuline korraldus ehk fatwa, milles kutsuti kirjanikku hukkama.

Iraani välisministeeriumi esindaja Nasser Kanaani eitas aga täna kategooriliselt igasugust seost, lisades, et „kellelgi ei ole õigust süüdistada Iraani Islamivabariiki“.

Siiski ütles ta, et sõnavabadus ei õigusta usu solvamist Rushdie kirjutistes.

„Selles rünnakus ei pea me kedagi teist peale Salman Rushdie ja tema toetajate süü ja isegi hukkamõistu vääriliseks,“ ütles Kanaani pressikonverentsil. „Solvates islami pühasid asju ja ületades enam kui 1,5 miljardi moslemi ja kõigi jumalike religioonide järgijate punased jooned, on Salman Rushdie paljastanud end inimeste vihale ja raevule.“

Kanaani lisas, et Iraanil ei ole Rushdie ründaja kohta mingit muud informatsiooni peale selle, mis on ilmunud meedias.

Rünnakus esitati süüdistus 24-aastasele Hadi Matarile, kes ei ole end süüdi tunnistanud. Teda süüdistatakse Rushdie pussitamises vähemalt kümme korda näkku, kaela ja kõhtu.

Rushdie pidi end pärast „Saatanlike värsside“ avaldamist ligi kümme aastat varjama. Paljud moslemid reageerisid raevukalt, väites, et prohvet Muhamedi portreteerimine oli ränk solvang nende usule.

Rushdiele tehti tapmisähvardusi ja Iraani tollane kõrgeim juht, ajatolla Ruhollah Khomeini andis välja fatwa, milles kutsus Rushdiet hukkama. Tema pea eest pakuti kolm miljonit dollarit.

Fatwa kehtib endiselt ja kuigi Iraani valitsus on end sellest distantseerinud, lisas poolametlik Iraani usufond pearahale 2012. aastal veel pool miljonit dollarit.