„Venemaa sõda toetavatele inimestele väljastatud elamisload tuleks tühistada või vähemalt ei tohiks neid pikendada, ja need isikud peaksid Lätist lahkuma,“ ütles Levits laupäeval poliitiliste repressioonide ohvritele pühendatud kongressil.

Ta lisas, et elamisluba ei tohiks väljastada ka alaliselt Lätis elavatele isikutele, kes plaanivad võtta Vene Föderatsiooni kodakondsuse. „Nemadki peaksid Lätist lahkuma,“ leidis president.

„Varasemate valitsuste elamislubadega kauplemine, nende põhjendamatult helde väljaandmine Vene kodanikele, mille taga olid mõnede poliitikasse läinud ärimeeste varjatud huvid, tekitas julgeolekuohte ja aitas kaasa kakskeelsusele,“ nentis Levits. „Nüüd on aeg selle läbikukkunud ja ohtliku poliitika tagajärgi revideerida.“

Tema arvates peaks Läti üheskoos Eesti, Soome, Tšehhi ja teiste sarnaselt mõtlevate riikidega nõudma ka Euroopa Liidu tasandil Vene kodanikele turistiviisade väljastamise peatamist, kuna see oleks mõjus täiendus juba Venemaale kehtestatud sanktsioonidele.

Ta lisas, et Läti lõpetas turismiviisade väljastamise Vene kodanikele juba sõja esimesel päeval.