„Sellised kirurgilised löögid, mis takistavad nende logistilist manöövrit (mis n-ö halvab nende teatud vahendeid või kasvõi see, et nad peavad sellisest sügavusest viima ära sellised väärtuslikud sihtmärgid – näiteks liigutama helikopterite üksusi või juhtimisstaape kaugemale), pärsivad lahingutegevust,“ ütles Vendla Delfile, kelle sõnutsi on venelastel ees hulk logistilisi probleeme. „Ukraina viimase nädala sündmused annavad tegelikult põhjust venelastel liigutada oma vägesid otsese tule alt või otsese manöövri ulatusest välja. See tähendab, et lennuvahendite puhul lahingutsoonis jääb kasulikku aega vähemaks.“

Kas see tähendab, et ukrainlaste jaoks puhuvad sõjas uued tuuled?

Vendla sellega otseselt ei nõustunud.

„Vägede tasakaal pole minu hinnangul veel selline, mille põhjal saaks öelda, et vastupealetung tuleb kohe. Seda ei saa nii täpselt prognoosida,“ ütles ta videointervjuus.

Suitsetamise legend on abiks

Kui Krimmis võtsid ukrainlased tehtu kaudselt omaks, siis Valgevenes toimunu on jäänud selge vastutajata. Muster on ju ometigi sama. Kui mitte ukrainlased, siis kes?

„Mina ei oska kinnitada, mis seal täpselt on toimunud. Kui ukrainlased ütlevad, et nemad pole sellega seotud, siis hetkel pole mul veenvaid allikaid, mille najal öelda, kas oli nii- või naapidi,“ ütles Vendla.

Mis saaks aga juhul, kui ukrainlaste seotus Valgevene plahvatustega saaks faktiliselt kinnitatud? Tooks see endaga kaasa mingisuguseid tagajärgi rahvusvahelisel areenil?

„Tavaliselt aitab suitsetamise linnalegend, see on ju varemgi selgitusena töötanud ka Vene poole pealt,“ märkis kolonel, kes väidetavalt ei osanud lähemalt enam miskit öelda.