Helikopteril ei olnud lennuplaani, transponder oli välja lülitatud. Samuti puudus kopteril kahepoolne raadioside Eesti lennuliiklusteenindusega.

Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle noodi. See oli tänavu kolmas Eesti õhupiiri rikkumine. Mullu rikkusid Vene Föderatsiooni lennukid Eesti õhupiiri viiel korral.

„Eesti seisukohast on tegemist väga tõsise ja kahetsusväärse juhtumiga, mis ei ole kuidagi vastuvõetav,“ märgiti intsidendi kohta välisministeeriumist pressiteate vahendusel.

Kohtumisel avaldas välisministeerium taas tugevat hukkamõistu Venemaa jätkuvale agressioonile Ukrainas.

„Samuti rõhutasime, et Venemaa peab austama riikide suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtteid ning rahvusvahelist õigust,“ teatati välisministeeriumi avalike suhete osakonnast.

Eesmärk: provotseerida

Rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu märkis, et tegemist on venelaste poolt tavapärasesse malli mahtuva sammuga.

„See on tüüpiline Venemaa provokatiivne käitumine,“ sõnas Stoicescu Delfile. Mingit laiemat tagamõtet ta hetkel sel käigul ei näe. „Ühe kopteri üle piiri lendamisega ei saa rohkemat teha kui vaid provotseerida.“