Facebook andis Nebraska politseile üle ema ja tema tütre vestlused pärast seda, kui neile väljastati ebaseaduslikku aborti käsitleva uurimise raames kohtumäärus, selgub kohtudokumentidest.

Selline uurimus, mis algatati aprillis enne seda, kui USA ülemkohus tühistas Roe v. Wade'i kohtuasja, on üks vähestest teadaolevatest juhtumitest, kus Facebook on andnud õiguskaitseametnikele teavet, et aidata abordijuhtumit menetleda. Eksperdid hoiatavad, et see on näide stsenaariumist, mis muutub tulevikus sagedasemaks, sest abort muutub mitmes osariigis ebaseaduslikuks.

Nebraska osariigi Madisoni maakonna prokuröri sõnul hankis ja andis Jessica Burgess (41) oma toona 17-aastasele tütrele Celeste'ile aborditabletid ning aitas tal seejärel loote matta, hiljem uuesti matta. Neile esitati süüdistus eelmisel kuul ja nad tunnistasid end süüdimatuks. Ema ja tütre advokaat ei andnud kommentaare.

Nebraska politsei sai alguses vihje Celeste'i sõbrannalt, kes väitis, et nägi teda tablette võtmas. Nebraskas on abort ebaseaduslik peale 20. rasedusnädalat. Politsei tõendite järgi katkes Celeste'i rasedus 23. rasedusnädalal peale aborditablettide võtmist.

Politsei taotles seejärel juurdepääsuluba ema ja tütre digitaalsele elule, konfiskeeris kuus nutitelefoni ja seitse sülearvutit ning sundis Facebooki nende omavahelisi vestlusi väljastama.

NBC Newsi vaadeldud kohtudokumentidest nähtub, et Jessica-nimeline kasutaja räägib Celeste'i-nimelise kasutajaga sellest, „mida ma eelmisel kuul tellisin“, ning juhendab tütart võtma kahte tabletti 24-tunnise vahega.

Tulevikus võivad sageneda sarnased juhtumid

Facebook salvestab enamiku kasutajate andmeid oma serverites lihtkirjas, mis tähendab, et ettevõte saab sellele ligi, kui teda on sunnitud seda tegema volitusega. Ettevõte täidab tavaliselt õiguskaitseorganite taotlusi.

„Mitte miski kehtivatest korraldustest, mis me juuni alguses enne ülemkohtu otsust kohalikelt õiguskaitseorganitelt saime, ei maininud aborti,“ ütles Facebooki omanikfirma Meta teisipäeva õhtul avalduses.

„Vahistamismäärused puudutasid kriminaaluurimisega seotud süüdistusi ja kohtudokumentidest selgub, et politsei uuris sel ajal surnult sündinud lapse juhtumit, kes põletati ja maeti, mitte aga otsust teha abort,“ ütles ettevõte. „Mõlema nimetatud vahistamismäärusega kaasnesid algselt vaikimiskorraldused, mis ei võimaldanud meil nende kohta mingit teavet jagada. Need korraldused on nüüdseks tühistatud.“

Prokuratuur esitas Jessica Burgessile süüdistuse kolmes kuriteos ja kahes väärteos ning Celeste Burgessile ühes kuriteos ja kahes väärteos. Kõik süüdistused olid seotud abordi tegemisega, keha varjamisega ja valeandmete esitamisega.

Elizabeth Nash, kes on Guttmacher instituudi analüütik (MTÜ, mis propageerib reproduktiivsete õiguste poliitikat) ütles, et ülemkohtu otsus tühistada Roe v. Wade ei muutnud tõenäoliselt Nebraska õiguslikku võimalust esitada süüdistusi, sest osariik ei ole pärast seda oma seadust muutnud ja Burgesside kohtuasi algas aprillis.

Kuid see on selline juhtum, mida abordiseaduse eksperdid ootavad rohkem näha Roe-järgses maailmas, ütles ta. „Politsei oleks võinud otsustada neid mitte süüdistada, kuid tundub, et politsei viskab ema ja tütre peale raamatu, süüdistades neid kõiges alates kriminaalsest abordist kuni valeandmete esitamiseni,“ ütles Nash.