FBI täitis esmaspäeval läbiotsimismääruse Donald Trumpi Mar-a-Lago kuurordis Florida osariigis Palm Beachis. Reid toimus osana juurdlusest, mis käsitleb Trumpi erakuurortisse toodud dokumentide, sealhulgas salastatud dokumentide käitlemist ajal, mil too oli USA president.

Trump kinnitas, et FBI viibis Mar-a-Lagos ja ütles, et agendid murdsid sisse tema seifi. Endine president ise oli läbiotsimise ajal New Yorgis Trump Toweris, vahendab CNN.

„Minu kaunis kodu Mar-A-Lago Palm Beachis Floridas on praegu piiramisrõngas, reiditud ja hõivatud suure hulga FBI agentide poolt,“ ütles Trump avalduses.

Trumpi avalduse järel kogunesid ekspresidendi ustavad toetajad talle Mar-a-Lago residentsi juurde toetust avaldama.

Donald Trumpi ustavad toetajad Mar-a-Lago juures ekspresidendile toetust avaldamas.
Donald Trumpi ustavad toetajad Mar-a-Lago juures ekspresidendile toetust avaldamas.

Donald Trumpi üks poegadest Eric ütles Fox Newsile, et läbiotsimine oli seotud USA rahvusarhiivi dokumentide käsitlemise juurdlusega.

USA justiitsministeeriumil on teadaolevalt käsil kaks aktiivset juurdlust, kus uuritakse endise riigipea tegevusi. Üks neist on seotud 2020. aasta presidendivalimiste ja 2021. aasta 6. jaanuari rünnakuga USA kapitooliumile ning teine salastatud dokumentide käsitlemisega.

Ekspresidendi sõnul ei olnud läbiotsimine aga vajalik, kuna ta on teinud koostööd kõigi asjaomaste valitsusasutustega. Ta nimetas haarangut „prokuröri väärkäitumiseks“ ja kohtusüsteemi ärakasutamiseks, et takistada tal uuesti Valgesse Majja kandideerimast.

„Selline rünnak saab toimuda ainult katkistes kolmanda maailma riikides,“ ütles ta. „Kahjuks on Ameerikast nüüdseks saanud üks neist riikidest, mis on seninägematul tasemel korrumpeerunud.“

Läbiotsimine algas CNN-i teatel kohaliku aja järgi esmaspäeva varahommikul. Asjaga kursis oleva inimese sõnul näisid korrakaitsjad olevat keskendunud kuurorti klubi piirkonnale, kus asuvad Trumpi kontorid ning isiklikud eluruumid.